fbpx

Az élelmiszer-alapellátást is veszélyezteti a sofőrhiány

Írta: Szerkesztőség - 2021 augusztus 25.

Angliában egyre súlyosabb méreteket ölt a sofőrhiány. Ezt pedig már a fogyasztók is megérzik, vannak olyan helyek, ahová a tejet sem tudják kiszállítani. Anglia legnagyobb fuvarozói érdekképviselete, a Logistics UK szerint legalább 90 ezer kamionsofőr hiányzik a munkaerőpiacról.

 

A brexit és a járvány csak tetézi a problémát

Az Egyesült Királyság legnagyobb tejipari beszállítója, az Arla szerint múlt volt olyan nap, amikor a 2400 szerződéses bolt közül 600-ba nem tudták kiszállítani a tejet és a tejtermékeket, mert volt, aki kivigye. A vállalatnál egyre kevesebb hivatásos sofőr dolgozik, ahol jelenleg 10%-os a munkaerőhiány. A problémát csak tetézi, hogy a pozitív covid tesztet bemutató kamionsofőröknek karanténba kell vonulniuk.

 

tehergépkocsi
Kép forrása: Arla

 

A problémát úgy igyekeznek áthidalni, hogy 2000 font bónuszt kínálnak minden újonnan érkező teherautósofőr számára. Vannak olyan cégek is, ahol megemelik a kamionsofőrök fizetését. Így tett a John Lewis Partnership, ahol 5000 fontra, vagyis kétmillió forintra nőhet a gépjárművezetők havi bére a Retailgazette.co.uk gyűjtése szerint.

A Logistics UK szerint legalább 90 ezer kamionsofőr hiányzik a munkaerőpiacról jelenleg – olvasható a vezess.hu oldalon. Ez a szám azonban 25 ezerrel kisebb lenne, ha egyes uniós munkavállalóknak nem kellett volna hazamenniük a Brexit miatt tavaly. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy az Egyesült Királyságban 45 ezer jogosítvány lóg a levegőben, mert a kamionos jogsira várók még nem tudták megcsinálni a forgalmi vizsgát a koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozások miatt.

 

Összeállította: Csomor Zsolt