fbpx

Intelligens csomagolást fejlesztenek élelmiszerekhez

Írta: Csomor Zsolt - 2023 szeptember 05.

A Case Western Reserve University tudósai olyan „intelligens” csomagolást fejlesztésén dolgoznak, amely segítségével nyomon követhetők a romlandó élelmiszerek a szállítás során. Ez az innovatív megoldás átalakíthatja az ellátási láncokat, csökkentheti a költségeket, és jobb minőségű élelmiszereket biztosíthat a fogyasztók számára.

Önműködő felügyelet a D-TENG segítségével

Az innovatív csomagolási rendszer célja, hogy a szállítás során nyomon követhetővé váljon a romlandó élelmiszerek hőmérséklet-ingadozása, nedvességváltozása és kórokozó jelenléte. Az új fejlesztés az élelmiszerpazarlást is csökkentheti.

karton doboz csomagolás szállítószalag karóra tablet
Kép forrása: Kép forrása: Packaging Gateway

A rendszer fő eleme egy kompakt, önműködő felügyeleti eszköz, amely rugalmas érzékelőkkel és egy energiagyűjtővel van felszerelve. Ezek az érzékelők a csomagolásban jellemzően megtalálható nedvességelnyelő pelleteket használják fel a környezeti energia hasznosítására és tárolására – olvasható a PackagingConnections oldalán. Figyelemre méltó módon ez az energia magából a szállítójárművek rezgéséből származik. Ez a valós idejű felügyeleti rendszer értékes digitális adatokat szolgáltat a csomagolt élelmiszerek hőmérsékletéről, nedvességtartalmáról és romlási körülményeiről.

A csapat zseniális alkotása, a szárazanyag-alapú triboelektromos nanogenerátor (D-TENG) meghosszabbítja a megfigyelőrendszer élettartamát. A technológia egyik legfontosabb előnye a környezeti fenntarthatóság. A hagyományos elemmel működő rendszerekkel ellentétben, amelyek költségesek és hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, a D-TENG rendszer környezetbarát alternatívát kínál.

Bár néhány modern szállítmányozási vállalat már alkalmaz érzékelőket a szállítási körülmények ellenőrzésére, a hagyományos akkumulátorokra való támaszkodásuk továbbra is hátrányt jelent. Ráadásul ezek a rendszerek gyakran nem képesek valós idejű adatokat szolgáltatni az élelmiszerek romlásának észleléséhez. A Chanyong (Chase) Cao vezette kutatócsoport által kidolgozott új megközelítés ezeket a korlátokat orvosolja, és nagy ígéretet hordoz magában az élelmiszer-szállítás jövője szempontjából.