fbpx

A jövő csomagolóanyagai

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 02.

Nagyon sok kritika éri az utóbbi időben a csomagolásokat, különösen a műanyag csomagolásokat. Mindenki koncepciókat dolgoz ki, megoldásokat keres. Egymást érik a kereskedelem önkéntes kötelezettségvállalásai, hogy 2025-ig vagy 2030-ig kevesebb műanyagot használ fel, és több reciklálható csomagolást alkalmaz. Hogyan fogunk a következő 10-15 évben élelmiszereket, italokat, elektromos cikkeket, kozmetikumokat csomagolni? Szakértők véleményét gyűjtöttem össze a saját véleményemmel kiegészítve, hogy milyen csomagolóanyag-megoldásokat tartanak célszerűnek és életképesnek a jövőben a környezetterhelés mérséklésére.

A csomagolóipar folyamatos nyomás alatt áll. A média, a fogyasztók, a törvényhozók sürgetik a kereskedelmet, hogy a márkatulajdonosoktól megoldásokat követeljen a környezeti problémákra.

Sokféleség

Párhuzamosan lesznek egynemű és társított rendszerek. A reciklálás szempontjából kívánatosak az egynemű anyagok, viszont a társított anyagok jóval többet tudnak barrier és egyéb tulajdonságok tekintetében és nagyon népszerűek a flexibilis többrétegű csomagolások. Több nagyvállalat, köztük a BASF is próbálja megoldani a társított anyagok szétválasztását az újrafeldolgozásra való alkalmasság érdekében. A Saperatec nevű startup is kifejlesztett egy technológiát az alumíniumtartalmú társított csomagolások egyes rétegeinek – pl. PE, PET, alumínium – szétválasztására és a fajtiszta anyagok anyagában történő hasznosítására. A Henkel támogatja a vállalkozást.

Változások

Abban mindenki egyetért, hogy a kevesebb anyagfelhasználás csökkenti a csomagolási hulladékok mennyiségét. Nemcsak a csomagolóanyagok esetében kívánatos az egyneműség, hanem a csomagolási rendszereknél is, vagyis egy PE flakonhoz ideális esetben PE kupakot és PE címkét alkalmaznak. A szállítói csomagolások esetében minden területen többutas rendszereket jósolnak a szakemberek.

Minden rendszerben lesz

A csomagolásokat körforgásba kell vinni, hiszen az újrafeldolgozással, reciklálással nyert másodnyersanyag értéket képvisel. A reciklált anyag használata kézenfekvő, mint ahogy az is, hogy a csomagolásokat a reciklálás követelményeinek megfelelően kell kialakítani. A rendelkezésre álló regranulátum-mennyiség az elkövetkező években növekedni fog, és bizonyosan javulni fog a minősége is. A csomagolási hulladékokból nem kell feltétlenül csomagolásokat gyártani, megfelelő felhasználási területeket kell találni, pl. kábelek, építőipari, mezőgazdasági fóliák, lemezek, kültéri bútorok gyártásához kiválóan felhasználhatók. A reciklált anyagok ára néhány év múlva kedvezőbb lesz és létrejön egy másodnyersanyag piac. Az ipar készen áll a kihívásokra. A PureCycle Technologies építi a világon az első recikláló berendezést, amely eltávolítja az anyagból a szennyeződést és az idegen szagokat.


Társított anyag rétegeinek szétválasztása – Saperatec

Az anyagot egy szabadalmaztatott eljárással a Procter & Gamble fogja felhasználni.

Bioműanyagok hulladékból

Csak a növényi bázisú bioműanyagok alkalmasak reciklálásra a komposztálható bioműanyagok nem. A biológiai lebonthatóság nem megoldás, mert nem nyerünk semmit a komposztálással viszont sok energiát veszítünk. A bio PE és a bio PP csomagolások gyártására különösen alkalmas. Ezen a területen további innovációk várhatók.

Hajszálvékony üveg

Az üveg fenntartható csomagolóanyag, sokféle terméknek tud optimális védelmet nyújtani, természetes eredetű nyersanyagokból állítják elő és 10%-ban reciklálható. Hátránya, hogy nehezebb, mint más csomagolóanyag. Nagy potenciál van viszont a hajszálvékony üvegbevonatokban, a PET flakonok belső oldalán nagytisztaságú SiOx bevonatot képeznek, ami jó zárást biztosít, a műanyag rugalmas marad, és a vékony üveg nem zavarja a reciklálást. A KHS néhány éve egy eljárást fejlesztett ki Fresh Safe-PET néven majd továbbfejlesztette az Inno-PET Blomax gépsort, amellyel a PET flakonokon kialakított vékony szilícium-oxid réteggel az üvegéhez hasonló eltarthatóságot lehet elérni egy könnyű és nem törékeny csomagolással. Ezzel a fenntarthatóságot maximális termék védelemmel kombinálja. A barrier réteg reciklátumból készült és biológiailag lebomló flakonokra is felvihető.

Rossz imázs

Az ónozott lemez szuper csomagolóanyag, de mint a műanyagnak rossz az imázsa. Egyszerű a hulladékból kiválasztani, könnyű reciklálni és folyamatosan újrahasznosítható. További tömegcsökkentést kell elérni és ezzel együtt az energiafogyasztás is csökkenni fog.

Papír az új műanyag?

A műanyagok üldözéséből egyértelműen a papíripar profitál. Reciklálható papírcsomagolásokat kínál barrier funkcióval a Mayr Melnhof, Stora Enso, Metsä Board, hiszen a kereslet-kínálat szabályozza a piacot. Kozmetikumokhoz fejlesztette ki a Stora Enso azt a laminált tubust, amelynek a palástja karton biopolimer bevonattal. A tubus válla és kupakja hagyományos műanyag. A tubusok gépi alkalmazhatóságát a tubusgyártó Aisa teszteli. Nem fog nagy volumenben tért hódítani, de nagyon népszerű a fűkarton. Különleges az anyag textúrája és jó az illata.

Az elképzelt jövő

A 100%-osan újrahasznosítható csomagolások körforgásban lesznek, és az újrahasznosított hulladék fontos nyersanyagforrásként fog szolgálni. Nem lesznek eldobható csomagolások, mint pl. a kávé elvitelre. Minden csomagolóanyagot, legyen az papír, műanyag, fém, vagy üveg, a reciklálhatóságuk szerint fogják értékelni.


A Stora Enso kozmetikai tubusa kartonpalástból


KHS Fresh Safe-PET megoldása

Kiss Rozália
Forrás: Doris Brünnagel: Verpackungsmaterialien der Zukunft