fbpx

29 millió eurós beruházás a körforgásos gazdaság érdekében

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 30.

A Tetra Pak és a Stora Enso partnerségre lép a körforgásos gazdaságot támogatva. Céljuk, hogy jelentős fejlődést érjenek el az újrafeldolgozás terén Közép- és Kelet-Európában. Ennek érdekében újrafeldolgozási megoldásokba 29 millió eurót ruháznak be.

 

Körforgásos gazdaság alapja a szelektív gyűjtés
Körforgásos gazdaság alapja a szelektív gyűjtés
(Fotó: CRAYLING, Sajtóközlemény)

 

Karton-újrapépesítés a Körforgásos gazdaság jegyében

A partnerség, amely egy átfogó megvalósíthatósági tanulmányt követően jön létre, egy nagyszabású karton-újrapépesítő sor bevezetését célozza a Stora Enso lengyelországi, ostrołękai gyárában. Az új gyártósor megháromszorozza, 25 ezerről 75 ezer tonnára növeli a használt italos kartondobozok éves újrahasznosítási kapacitását Lengyelországban.

Ezen túl lehetővé teszi az országban értékesített italoskartonok teljes mennyiségének, valamint a szomszédos országokból, Szlovákiából és a Cseh Köztársaságból származó kartonok újrahasznosítását, de tudják fogadni a Magyarországról érkező, ilyen jellegű „hulladékot” is.

 

A teljes beruházás értéke 29,1 millió euró

A Stora Enso 17 millió eurót ruház be egy új újrapépesítő sorba, amely a kartonrostok kinyerését segíti. A Tetra Pak a Plastigrammal együtt összesen 12,1 millió eurót költ egy további gyártósor építésére, amely egy szabadalmaztatott elválasztási technológia alkalmazásával segíti a polimerek és az alumínium kinyerését és szétválasztott újrahasznosítását. Mindkét gyártósort 2023 elejére helyezik üzembe.

A szétválogatott anyagokat nyersanyagként használják különféle végtermékekhez, az újrahasznosított rostanyagok pedig beépülnek a Stora Enso újrahasznosított kartondobozaiba. A szétválasztott polimerek és alumínium különféle termékek, például ládák és fóliák formájában kelnek új életre.

 

A beruházás célja

A körforgásos gazdaság országos szintű fejlődéséhez járul hozzá a beruházás, teljes összhangban az Európai zöld megállapodással (European Green Deal). Az összegyűjtött kartondobozokat környezetbarát módon fogják kezelni, teljes mértékben felhasználva az újrafeldolgozási folyamat során keletkező anyagokat.

 

Charles Brand, a Tetra Pak Europe & Central Asia elnöke
Charles Brand, a Tetra Pak Europe & Central Asia elnöke
(Fotó: CRAYLING, Sajtóközlemény)

 

A Tetra Pak Europe & Central Asia elnöke, Charles Brand kifejtette álláspontját

„Napjainkban a kartondobozok újrahasznosíthatók. Ezeket összegyűjtik, és jelentős mennyiségben újrahasznosítják, ahol a hulladékgazdasági és újrahasznosítási infrastruktúra kiépítésre került. De nekünk ez nem elég. További lehetőségeket keresünk a teljes újrafeldolgozási értékláncban, hogy javítani tudjuk a kartonok újrafeldolgozását, és olyan megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek hatékonyan újrahasznosítják az összes csomagolóanyagot, a polimereket és az alumíniumot is beleértve. Ezért nagyon büszke vagyok erre a beruházásra, valamint a Stora Ensoval kötött szoros partnerségre, amely lehetővé tette ezt a jelentős előrelépést. Az együttműködés kulcsfontosságú végső törekvésünk eléréséhez – egy olyan világhoz, ahol az összes kartoncsomagolást összegyűjtik, újra feldolgozzák, és az soha nem válik szemétté.”

 

Hannu Kasurinen, a Stora Enso Csomagolóanyagok divíziójának ügyvezető alelnöke

„A Stora Enso megújuló erőforrásokból előállított csomagolóanyagokat készít. Ezzel a fejlesztéssel előreléphetünk egy még nagyobb fokú újrafeldolgozhatóság felé, amely nélkülözhetetlen tényező a Körforgásos biogazdaság eléréséhez. Örülünk, hogy egyesíthetjük erőinket a Tetra Pakkal, ami egy újabb fontos mérföldkövet jelent az általunk megvalósítani kívánt teljesen Körforgásos jövő felé. Mindezek mellett az EU begyűjtési rendszereinek továbbfejlesztésével párhuzamosan a projektben megvan a potenciál a jövőbeni többletmennyiségekhez szükséges kapacitás növeléshez is”

 

Körforgásos gazdaságba visszaforgatott karton
Körforgásos gazdaságba visszaforgatott karton
(Fotó: CRAYLING, Sajtóközlemény)

 

Forrás: CRAYLING, Sajtóközlemény