Töretlen a MEWA fenntarthatósági elköteleződése

Írta: Csomor Zsolt - 2022 január 28.

A német MEWA szolgáltatását három évtizede jelentős mértékben meghatározza a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a természeti erőforrások megóvása. Ez a gondolat a MEWA üzemeiben éppúgy megjelenik, mint magukban a termékekben és a szolgáltatásban. A vállalat folyamatosan fejleszti környezetvédelmi technológiáját, nem véletlen, hogy a textilszolgáltatók között elsőként, már 1997-ben kiérdemelte az ISO 14001 szerinti környezetirányítási tanúsítást.

 

Szén-dioxid-kibocsátás nélküli áruszállítás

A textilszolgáltató vállalat egyik legújabb projektje is igazolja a vállalat elkötelezettségét a fenntarthatóság és a természeti erőforrások megóvása iránt: Németországban a MEWA az első olyan cég, amely az egész világra kiterjedő projekt keretében napi szinten használ hidrogén üzemanyaggal hajtott teherautót, ami egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot.

 

teherautó kamion fa
A MEWA első hidrogénüzemű teherautója Svájcban teljesít szolgálatot (Fotó: MEWA)

 

A hidrogén üzemanyag előállításához vízierőművekben termelt áramot vesznek igénybe, így a tehergépkocsihoz kapcsolódó teljes emisszió is csak a kipufogóból kiáramló vízgőzre korlátozódik.

A MEWA tevékenységét ezen felül a természeti környezet megóvását szolgáló termelési folyamatok is jellemzik – olvasható a vállalat közleményében. Ide tartoznak például a hővisszanyerési eljárások, a törlőkendőkből kinyert szennyeződések termikus felhasználása, a szennyvíz kezelése, a nyersanyagok újrahasznosítása, és a friss vízzel történő takarékoskodás céljából kidolgozott kaszkádrendszerű mosási eljárás. A MEWA törlőkendőit átlagosan ötvenszer lehet kimosni és újra felhasználni.

Az ipari törlőkendők szállítására a vállalat saját fejlesztésű, hosszú élettartamú biztonsági tárolóedényeit használja, bérelhető munkaruháit pedig textil védőzsákokban szállítja ki.

 

törlőkendő
Egy MEWA ipari törlőkendőt akár ötvenszer felhasználható (Fotó: MEWA)

 

Mindez biztosítja, hogy a környezetvédelem területén a MEWA mindig is egy lépéssel előbbre járjon, és a természeti erőforrások kímélésén és a hulladék mennyiségének csökkentésén keresztül hozzájáruljon környezetünk megóvásához.