fbpx

Szeretem, amikor nulláról építjük fel a tervet

Írta: Transpack-2021/V. lapszám cikke - 2021 november 02.

Horváth Anna, a Soproni Egyetem tervezőgrafika hallgatója a képző- és alkalmazott művészetről

A csomagolástervezés során gyakran kerül – jó esetben persze csupán átmenetileg – ellentétbe a stabilitás, az áru védelmének szempontja, az esztétikum, a marketing, a vásárlókat vonzó küllem igényeivel. A Soproni Egyetem fiatal grafikai tervezője, Horváth Anna ráadásul egy igen érzékeny áruféleség, egy zöldségféle, a paradicsom csomagolásához alkotott új megoldást – ahol a vásárlói látásélmény és a tárolódoboz megfelelő szilárdsága közötti problémát kellett megoldani.

 

Horváth Anna

 

Környezetbarát alternatíva

Mi vezette arra, hogy konkrétan a koktélparadicsom csomagolására tervezzen?

– Az egyetemi feladat, amire a csomagolás készült, teljesen szabad kezet adott, csupán annyi volt a megkötés, hogy élelmiszert csomagoljunk. Első és legfontosabb szempontom a környezetvédelem volt. Tapasztalataim alapján a szupermarketek zöldség-gyümölcsrészlegén indokolatlanul sok, főként műanyag csomagolással találkozunk. Ezeknek legfőbb célja a kényelem, a gyorsaság és a figyelemfelkeltés. Célom tehát ezeknek a tulajdonságoknak megtartása, és egy környezetbarátabb alternatíva létrehozása volt.

Milyen piac- vagy termékelemzés előzte meg a tervezést? Szerepet játszott-e a döntésében például a bolti tapasztalat, például ott fedezett-e fel valami technikai, esztétikai hibát, hiányosságot, amin javítani akart a saját tervében?

– Miután eldöntöttem, hogy valamilyen zöldségnek vagy gyümölcsnek tervezek csomagolást, természetesen végeztem egy kis kutatást. Átgondoltam a saját bolti tapasztalataimat, valamint utánajártam, milyen kevésbé ismert alternatívák léteznek már. A boltok polcain hatalmas mennyiségű műanyaggal találkozunk, ezek pedig pár nap után a kukában végzik. Ezért kerestem egy másik csomagolóanyagot a műanyag helyett.

 

paradicsomcsomagolás
Horváth Anna a Hungaropack Studentre készített és ott elismert paradicsomcsomagolásának tervei és végeredménye

 

Láthatóság és tartósság

Milyen szakmai szempontokat kellett mérlegelnie tervezés közben – a zöldség védelme, fóliavastagság, kezelhetőség és/vagy egyebek?

– A műanyag csomagolás nagy előnye, hogy vásárláskor látjuk, mi van a dobozban, milyen állapotú az adott friss áru. Ez sajnos a papírcsomagolás egyik legnagyobb hátránya. Egyik legfontosabb feladatom a tervezés során ennek a problémának a megoldása volt. A doboz oldalán ezért lyukak találhatók, melyeken keresztül láthatóvá válik a termék. Ugyanakkor viszont ezek gyengítik a dobozt, fontos tehát az egyensúly megtalálása. A láthatóság és a tartósság tehát két fontos, összefüggő szempont a csomagolásom esetében. Fontos szempont volt ezen túl még az is, hogy a csomagolás minél kevesebb ragasztást igényeljen.

Miután a csomagolástervezés sokban mérnöki munka is, milyen út vezet odáig egy fiatal nőt, hogy ezt a szakirányt válassza? Családi minta, tanári javaslat…?

– A művészet mellett mindig vonzott a műszaki irány is, ezért is választottam végül az alkalmazott művészetet, azon belül pedig a tervezőgrafika szakot. Izgalmas területnek tartom a csomagolástervezést, szeretem azokat a feladatokat, amelyek esetében nem egy meglévő stancformára tervezünk, hanem nulláról építjük fel a tervet. Ezért is volt érdekes projekt a paradicsom csomagolásának megtervezése is.

Mi alapján alakult ki végül a konkrét forma, szín, tipográfia?

– A doboz oldalán található lyukakat fonott kosarak inspirálták. A dobozon átfutó szalagnál igyekeztem ellensúlyozni a papírdoboz hátrányát, ami a korlátozott láthatóság. Mivel ebben az esetben elsősorban nem a friss áru kelti fel a figyelmünket, fontos a feltűnő és egyértelmű grafika használata. A nagy, élénk színű felületek a dobozban lévő paradicsom színeit jelenítik meg, de emellett a paradicsom illusztrációk használatát is fontosnak tartottam.

 

Uno
Uno-kártyajátékterv – egy kicsit másképp, mint a megszokott…

 

Egy hivatás két arca

Mik a tervei? Itthon képzeli el a jövőjét, vagy külföldön? És milyen munkát végezne, ha az álmai szerint választhatna?

– Közeli terveim között szerepel diploma után mesterképzésen folytatni tervezőgrafikai tanulmányaimat. Azt hiszem, jelenleg nincs konkrét álommunka a fejemben, viszont azt szeretném, ha a képző- és az alkalmazott művészet egyaránt helyet kapna az életemben.

 

Plakátterv
Plakátterv a Tündér Lala soproni előadásához

 

Kohout Zoltán