MiR – a belső logisztika robotizálási megoldása

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 31.

Ami néhány éve lehetetlennek tűnt, mára valósággá vált: a vállalatok a nehéz áruk szállítását az intelligens raktárakban a robotoknak átadják, az emberek pedig a vállalat számára nagyobb értéket teremtő feladatokra fókuszálhatnak.

 

A robotika területén korunk egyik legnagyobb mérföldköve az önvezető járművek (AGV-k) megjelenése volt, amik padlóra rögzített vonalakat vagy vezetékeket követve haladnak, esetenként rádióhullámok, képfelismerő kamerák, mágnesek vagy vezetékek segítségével tájékozódnak.

Az évek során számos cég keresett más alternatívát AGV-kre, mivel azok csak ugyanazt a feladatot képesek ellátni. Niels Jul Jacobsen dán robotkutatónak 7 évvel ezelőtt támadt egy ötlete, ami néhány évvel később innovatív termékké alakult, s az ipari és egészségügyi szektorok belső logisztikai feladatait látja el. Niels Jul Jacobsen, a Mobile Industrial Robots (MiR) alapítója és stratégiai igazgatója (aki 1989 óta foglalkozik a robottechnológia és szoftverek kutatásával és fejlesztésével) szerint a robotok az eladási áruk miatt nem törtek be a logisztika területére az elmúlt 20 év során. Úgy gondolta, az ipar rugalmas, robusztus, megfizethető és felhasználóbarát megoldást igényel, amit bármelyik alkalmazott működtethet: ennek ismeretében kezdte kifejleszteni a MiR100 mobil robotot.

Mára az AGV-k új kihívóra találtak az önálló mobil robotok (AMR-ek) fejlettebb, rugalmas és költséghatékony technológiájában. Az AMR-ek nem igényelnek külső infrastruktúrát a tájékozódáshoz, így telepítésük egyszerű és jól skálázható, olvasható a Ferling Kft. közleményében. Egy PC, tablet vagy mobiltelefon segítségével egyszerűen irányíthatóak. Az AMR-ek új feladatokat, útvonalakat és elrendezéseket is képesek kezelni csupán küldetésük néhány részletének megváltoztatásával. Sőt, akár új gyárakba is helyezhetők, ahol néhány órán belül munkára készek. A különböző raktárakban a termékek A-ból B-be való szállítása egy AMR számára nem okoz problémát, hiszen többféle szállítómodullal elláthatók annak megfelelően, amire a végfelhasználónak épp szüksége van. A modulok egyszerűen, a követelményekhez igazodva cserélhetők.

A piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) mobil robotjai 100, 200, vagy akár 500 kg-ot is képesek emelni (a robot típusától függően), és különböző modulokkal láthatóak el.