fbpx

Többet vállalhatunk, amióta AXIÁL-gépekkel dolgozunk

Írta: Transpack - Hirdetés - 2020 december 01.

A jobaházi Kovács BAU Kft. hatékonyabbá, rugalmasabbá tette a munkáját az anyagmozgatógépekkel

Az építőiparban is közhely, hogy korszerű eszközökkel – rakodó-, kotró-, földmunka- és anyagmozgatógépekkel – felszerelkezve több munkát, jobb szolgáltatást és hatékonyabb munkaerő-gazdálkodást valósíthat meg a cég. Vagyis jövedelmezőbben dolgozhat: ezt tapasztalta meg a jobaházi Kovács BAU Kft. is, amely immár sorozatban vásárolja a gépeket az AXIÁL Kft.-től.

 

Kovács Bau Axiál
Kovács László

 

A Győr-Moson-Sopron megyei Jobaházán működő Kovács BAU Kft. a régió 50-100 kilométeres körzetében vállal építőipari feladatokat. – Széles tevékenységi körünk a belsőépítészeti munkáktól egészen a teljes körű generálkivitelezési munkákig terjed. Terjeszkedhettünk volna országos kitekintésű nagyságrendben is, de nem méretben, hanem minőségben, rugalmasságban, megbízhatóságban akartunk erősödni – mutat a vállalkozás elkötelezettségére Kovács László, aki egyéni vállalkozását már 1993ban megalapította, ami 2004-től Kovács BAU Kft.-ként működik. A cég megrendelésállománya évről évre növekedett, ezzel pedig nemcsak a helyszíni munkálatok, hanem a telephelyen végzett áru- és árumozgatás mennyisége is jelentősen megnőtt. – Az utóbbi 2-3 évben lett igazán egyre nagyobb kihívás bírni kapacitással a sok megrendelést, különösen annak fényében, hogy egyre nehezebb megbízható és elegendő emberi munkaerőt találni – mondja a cégvezető, akit ma már fiai is segítenek a munkában. – A fejlődés fenntartása érdekében egyértelmű volt számunkra, hogy a hiányzó emberi munkaerőt gépesítéssel tudjuk pótolni. Partnereink, ügyfeleink elégedettsége érdekében új gépek vásárlása mellett döntöttünk.

 

Kovács Bau

 

A Kovács BAU Kft.-nek szerencsére nem kellett sokáig gondolkodnia, merre induljon el. Az ország egyik legnagyobb hálózatával rendelkező bajai AXIÁL Kft.-nek a közeli Csornán a cégre jellemző, jól felszerelt, képzett szakembereket foglalkoztató területi központja van.

Először fél évig béreltünk egy árumozgatásra alkalmas, 2,5 tonnás Manitou homlokvillás targoncát. Nem csak a saját tapasztalatunk volt az, hogy megbízhatóak az AXIÁL javaslatára választott gépek. A legtöbb partnerünknél is AXIÁL gépeket láttunk, így nem nagyon volt kérdéses a választás. Láttuk, hogy tartósan és megbízhatóan jól teljesítenek náluk az AXIÁL gépei, így mi is ebbe az irányba indultunk el. Az AXIÁL szakemberei először abban segítettek, hogy egyes konkrét feladatainkhoz melyik a legoptimálisabb géptípus és széria. Aztán segítették a finanszírozás kialakítását, és végül a leszállítás után a gépek beállítását, a munkatársaink betanítását, kiképzését – összegezte Kovács László.

 

 

A Kovács BAU Kft. első AXIÁL-os vásárlása egy Manitou MRT 1840 Easy forgóvázas teleszkópos rakodógép volt. A bő 100 LE-s Perkins-motoros munkagép tágas munkakosárral és akár 18 méteres emelési magassággal segíti az építkezésen folyó munkálatokat. – Ezt az építkezéseken használjuk, a szintek közötti emelési feladatoknál. Nagyon hatékonyan kiváltunk vele sok emberi munkát, ami ugye a munkaerőhiány miatt sok segítséget jelent. Ez a gép könnyen kezelhető, jó körkilátás segíti a biztonságos és hatékony munkavégzést. Mindez számít az anyagmozgatási, rakodási feladatoknál. Az MRT 1840 Easy használatával gördülékenyebb az építőanyagok munkaterületre, illetve a megfelelő munkaszintre való juttatása, helyszíni rakodása. Korábban ilyet is béreltünk, de hosszú távon költséghatékonyabb egy saját gép – teszi hozzá a cégvezető.

 

Emellett a cég vásárolt egy Manitou MI 30G homlokvillás targoncát, amit főként a telephelyen történő árumozgatásra használnak.

Földmunkagépek terén először egy Gehl R135 kompaktrakodót vásároltak, ami közel 600 kg megmozgatására képes 46 LE-s, 2190 cm3-s motorjával, emelési magassága pedig 2,8 méteres. Kapacitása 612 kilogrammig terjed (pótsúllyal: 680 kg), és 12,9 km/h-s sebességre képes. Erre a kivitelezés során a beépítendő anyagok vízszintes, illetve függőleges irányú mozgatásához, rakodásához, szintre juttatásához volt szüksége a Kovács BAU-nak: kompakt rakodógéppel gyorsabb az anyagok épületbe történő betermelése, mint kézi anyagmozgatással, és használható a földmunkákon kívül ömlesztett anyagok, kavics, murva, építési törmelék rakodásához, terítéséhez is. Ezt a típust egyébként mások is ajánlották a Kovács BAU-nak, hiszen mások is tapasztalták megbízható, tartós, kedvező ár-érték arányú, jó alkatrészellátás mellett működtethető voltát.

 

Kovács Bau

 

A másik földmunkagép a Hyundai R25Z-9AK kotrógépe volt. A gumihevederes, zéró farsöpréses mini kotrót a Kubota 25 LE-s motorja hajtja, kanálkapacitása 0,07 m3, kanálszára 1,35, ásási mélysége 2,6 méteres, de képes tolólapozásra a vásárolt törőfejjel, és bontási munkákra egyaránt. – Ezt azért vettük az AXIÁL-tól, mert jelentős mennyiségű generálkivitelezésünk volt, közműépítési, útépítési, alapárok ásási munkákat is végzünk, és korábban nagyon függtünk az alvállalkozóktól. Jó munkát végeztek, de azért a függő helyzet sosem olyan rugalmas és megnyugtató, mint amikor magunk tudunk elvégezni mindent. Ez a gép ráadásul alkalmas a földmunkákon kívül betonaljzatok, falazatok törési, bontási munkáira is. Így most már költséghatékonyabban, gyorsabban tudunk ilyen munkákat vállalni, elvégezni. Ezt a kotrót is jellemzi a jó ár-érték arány mellett a kis szervizigény, a tartósság – tudjuk meg Kovács Lászlótól.

S hogy mit tapasztalt a Kovács BAU Kft. ügyvezetője az AXIÁL magatartásában? – Úgy érzem, kezdettől megvolt bennünk a bizalom: akkor is, akikor még nem tartoztunk a vevőik közé. Alapos tájékoztatást kaptunk, sőt a képviselőjük még egy éppen folyó építkezésre is utánam utazott annak érdekében, hogy ne kelljen kiesnem a munkából. Egyértelműen érződött, hogy partnerek abban, hogy a mi saját igényeinknek megfelelő legjobb megoldást találjuk meg – mondja Kovács László. A cégvezető szerint fontos volt az is, hogy a mezőgazdasági gépekről talán ismertebb AXIÁL az építőipari partnereket is széles körű választékkal, és ezeket jól ismerő, szakmailag felkészült kollégákkal várta. – Az AXIÁL-tól vásárolt gépek és a munkatársainak ez a hozzáállása nálunk most azt eredményezte, hogy sokkal rugalmasabban tudunk reagálni a megbízóink igényeire.

Több fajta és nagyobb mennyiségű munkát tudunk vállalni, magabiztosabban megyünk bele egy megrendelésbe, hiszen nagyobb a függetlenségünk, többet tudunk magunk elvégezni. Eddigi gépbeszerzéseink során nettóban is csaknem 100 milliós beruházást vállaltunk az AXIÁL-nál, de kétségem sincs afelől, hogy anyagilag is megtérül a gépbeszerzés.

 

Kohout Zoltán