fbpx

Raklappal a környezetvédelemért, a fenntarthatóságért

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 december 14.

A speciális raklapok széles kínálatával segíti a piacot a Máv-Rec Railway Engineering Corporation Kft.

 

Az idei, 2021-es évben a szektor nagy válságot élt meg. Az alapanyagárak, valamint a humánerőforrás költségének emelkedése alaposan próbára tette a raklapgyártó és -javító üzemeket. Az üzemek kénytelenek voltak minél több folyamatot gépesíteni, hogy a növekvő munkaerőhiányból eredő hatásokat csökkentsék. A nem várt alapanyaghiány miatt a termelés lecsökkent, az árak pedig az egekbe emelkedtek. Mivel az engedéllyel rendelkező üzemek nehezen látták el a raklapok felhasználóit, így a hamisítás is nagymértékben megnőtt. A MÁV-REC Kft. azonban lépett: oktatással, speciális raklaptípusokkal áll a piac rendelkezésére.

 

Megnövekedett az igény a biztonságos, jó minőségű raklapokra

Megváltozott a nehéz helyzetbe került raklap-piac. A fentieken túl, több felhasználónál is gondot jelentett a sérült áru, a szabvány előírásainak nem megfelelő raklapok felhasználása, illetve azok csererendszerbe történő bekerülése. Ezt a helyzetet orvosolta a MÁV-REC Kft. ingyenes oktatásaival, melyeket a felhasználók telephelyein az áruátvevők számára tartott. A NAV munkatársai folyamatosan ellenőrizték az engedéllyel nem rendelkezők telephelyeit, és ahol felmerült a védjegyhamisítás gyanúja, a MÁV-REC Kft. ellenőrei a megfelelő szakértői véleményekkel segítették a NAV munkatársait.

 

raklap
Felértékelődött a jó minőségű, biztonságos raklap

 

Jelenleg az alapanyaghiány már nem okoz gondot a termelésben. Az üzemek számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megemeljék a termelési volument, mert  a biztonságos jó minőségű raklapokra megnövekedett az igény.

 

UIC/EUR raklappal a környezetvédelemért is sokat tesz

Akik UIC/EUR raklapokat választják, azok a lehető legtöbbet tesznek a környezetvédelemért, mivel egy EUR raklapot éveken keresztül lehet használni. Amennyiben megsérül, a javítói engedéllyel rendelkezők szakszerűen és gyorsan újrahasználhatóvá tudják tenni a terméket; javítás során kevesebb fa alapanyagra van szükség, azaz kevesebb fát kell kitermelni, mint a többi csomagolástechnikai terméknél.

A rakodólapok csereképessége a legfontosabb a logisztikai rendszerben. Minden egyes EUR raklap, amit a szabvány előírásainak megfelelően gyártottak vagy javítottak, csereképes egymással. A raklapokon megtalálható EUR márkajel a cserélhetőség és a szigorú minőségellenőrzés garanciája. Az EUR raklapok gyártásának és javításának minőségellenőrzését az UIC (Union Internationale des Chemins de fer) nemzetközi vasúti szövetség előírásai szerint végzi a MÁV-REC Kft. A minőségi követelményeknek csak a jellegzetes ,,EUR” jelöléssel ellátott raklapok felelnek meg.

 

raklap
Képek forrása: MÁV-REC Kft.

 

Az UIC továbbra is megbízhatóan végzi a portfólióban lévő EUR termékcsalád szabványosítását, normák szerinti kezelését, és az UIC tag vasútvállalatokon keresztül látja el az engedélyezést és a minőségbiztosítást. Az EUR raklap felhasználói számára az UIC – az elmúlt 60 évnek megfelelően – mindig megbízható partner marad. Sandra Gehenot, az UIC teherszállításért felelős igazgatója ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az EUR raklap már több mint 60 éve a logisztika része. Az EUR raklap bevált, ez az ,,EREDETI” és egyben forrása a köznyelvben ismert ,,euroraklap” kifejezésnek. Az UIC számára ezért magától értetődik, hogy a következő években is megbízható partnerként és nagy felhasználóként biztosítja majd az akadályoktól mentes cserét a nyitott raklapállományban, és ehhez járulunk hozzá mi is, Magyarországon.

 

MÁV-REC