fbpx

Nem elég az infláció, júliustól a hulladékkoncesszió is drágít

Írta: Kohout Zoltán - 2023 június 09.

Az európai rekord élelmiszerárak tovább nőhetnek júliustól, mert a gyártóknak az eddig erre a célra befizetett környezetvédelmi termékdíj összegének a többszörösét, 3-5-ször, bizonyos esetekben akár 10-szer annyit kell majd fizetniük az egyes csomagolóanyagok után. Az iparág sérelmezi, hogy nem vonták be őket az előkészítésbe, továbbá kérdéses a koncessziós megoldás hatékonysága is.

Hazai sajátosság, de kérdéses…

Az elmúlt évek során az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezették az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR). Az már hazai sajátosság, hogy idén július 1-től nem az állam vagy piaci szereplők által alapított non-profit irányító szervezet, hanem a MOL által működtetett koncessziós társaság fogja teljesíteni a szükséges visszagyűjtési és hasznosítási feladatokat a gyártók nevében. A piaci szereplők eleve hatékonyabbnak és olcsóbbnak tartották volna a feladatok végrehajtását a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, piaci alapokon működtetni. Ezért a koncessziós tervekkel kapcsolatos aggályaikat az élelmiszergyártók is folyamatosan jelezték a hazai jogalkotók számára.

Nagy érvágás

A félelmeik sajnos máris beigazolódni látszanak. Egyrészt a koncessziós megoldás hatékony működőképességének megkérdőjelezhető. Másrészt nagy érvágást jelent majd a gyártók számára, hogy július 1-től az eddig erre a célra befizetett környezetvédelmi termékdíj összegének a többszörösét, 3-5-10-szeresét kell majd fizetniük az egyes csomagolóanyagok után. A gyártókat képviselő szakmai szervezeteket ráadásul sem vonták be a díjtételek kialakításába, így pont a költségviselők nem tudhatják, milyen alapon határozták meg az új díjtételeket. Így aztán az sem látható, hogy érvényesül-e az az európai uniós irányelv, ami szerint csak a tényleges, indokolt költségeket tartalmazhatná a díj.

Végül a fogyasztó fizeti meg

A gyártók önköltségnövekedése ennél fogva kettős. Nemcsak a boltba kerülő csomagolt élelmiszerek csomagolására kell magasabb díjat fizetniük, de a teljes termelési és ellátási lánc mentén a csomagolások minden elemére magasabb költségek rakódnak. A gyártók kénytelenek lesznek ezt a költségemelkedést érvényesíteni a kiskereskedők felé, akik nyilván továbbhárítják azt a fogyasztókra. Magyarán az élelmiszerárak további növekedése várható a július 1-től bevezetendő magas díjak miatt. Ez a költségnövekedés is további negatív hatással lehet a hazai élelmiszerpiacra, tovább erősítve az ársapkák és a kötelező akciózás kártékony piactorzító hatásait.

Mindezek miatt a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) az élelmiszerárak további emelkedésének megakadályozása, a hazai élelmiszeripari cégek stabilitása érdekében felülvizsgálatot és sürgős egyeztetést javasol a kormányzat és a gyártók érdekképviseleti szervei között.