fbpx

Magányos szakma vezetőnek lenni, a vállveregetés sem gyakori

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 június 30.

A Menedzserszövetség május 21-én, immáron 27. alkalommal rendezte meg legfontosabb és legkülönlegesebb eseményét, az Év Menedzsere Díjátadó Gálát, a magyar vállalatvezetők Oscarját, ahol a 2021-es év legkiválóbb vezetőit díjazták 8 kategóriában. A több mint 30 éves szervezet, közel 370 vendéggel együtt ünnepelte a legjobbak legjobbjait eddigi legnagyobb szabású társadalmi eseményén, a Budapest Marriott Hotelben.

27. Év Menedzsere Díjátadó Gála 2021

A pozitív vezetői minta a mozgatórugónk

A több mint 30 éves Menedzserszövetség küldetése a vezetők társadalmi és szakmai elismertségének, hírnevének és megbecsülésének erősítése, hozzájárulva sikerességükhöz, személyes fejlődésükhöz, életcéljaik eléréséhez és társadalmi szerepük kiteljesítéséhez. Kiemelt feladatának tartja, hogy felhívja a figyelmet a felsővezetők gazdasági életben betöltött fontos szerepére, amit a védjegyoltalom alatt álló Év Menedzsere díjak átadásával is támogat több mint 25 éve. A Menedzserszövetség tagjainak aktivitására építve segíti a magyar gazdaság fejlődését, tudásuk megosztásával folyamatos, világszínvonalú vezető-utánpótlást biztosít. A Menedzserszövetség tagjai pozitív vezetői mintát mutatnak, tevékenyen vállalnak részt a fiatal menedzserek képzésében, az etikus vállalatvezetés elveinek népszerűsítésében, a tudásmegosztásban és a legjobbak elismerésében. Az üzleti szervezetek között egyedülálló módon a Szövetség tagjai a cégvezetők, akik elsősorban önmagukat, csak másodsorban vállalataikat képviselik. A tagok számára kiemelten fontos az értékteremtés a következő menedzsergeneráció számára: szinergia alapú tudásmegosztás az üzleti élet generációi között, és szerepvállalás a jövő menedzsereinek képzésében. Az elmúlt években jelentősen megnőtt a női és a fiatal vezetők aránya. A tagság létszáma közel 350 fő.

Elismerésre igenis szükség van!

27. alkalommal adták át az Év Menedzsere Díjat, 21. alkalommal az Év Fiatal Menedzsere Díjat, 7. alkalommal az Év Menedzsere Életműdíjat, 5. alkalommal a Kék Innovációs Különdíjat, 4. alkalommal az Év Menedzsere a Társadalomért Különdíjat, 3. alkalommal az Év Női Menedzsere Különdíjat és a Jövő Menedzsere Különdíjat. Idén első alkalommal vehette át egy kitüntetett az Év Menedzsere a Környezettudatos Gazdaságért Különdíjat, amit olyan vezetőnek ítél oda a Menedzserszövetség és a Linde Gáz Magyarország Zrt., aki a hagyományos üzleti célokon túlmenően az irányítása alatt levő vállalat tevékenységének környezeti szempontból történő fenntarthatósága érdekében tett valós lepéseket.

A Menedzserszövetség közel 15 partnerszervezete, a Jelölőbizottság elnöke és tagjai, valamint a Szövetség elnöksége és ügyvezetése küldték meg ajánlásukat mind a 8 kategóriában. Ezt követően a Jelölőbizottság kategóriánként 3 jelöltet tárt a Menedzserszövetség elnöksége elé, akik titkos szavazással választották ki a díjazottakat minden kategóriában.

A Menedzserszövetség és a DAS Jogvédelmi Biztosító közös Év Fiatal Menedzsere Díj kitüntetettje Lévai Bálint, a BioTechUSA vezérigazgatója, többségi tulajdonosa. A díjat Szabó György, a DAS Jogvédelmi Biztosító Zrt. vezérigazgatója adta át.

A Menedzserszövetség és a Gránit Bank Zrt. közös Év Menedzsere Életműdíj kitüntetettje Sugár András, a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt. és a T-Mobile Magyarország korábbi vezérigazgatója. A díjat HegedüsÉva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át.

A Menedzserszövetség és a Volkswagen közös Kék Innovációs Különdíj kitüntetettje dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője. A díjat Papp Zoltán, a Volkswagen márkaigazgatója adta át.

A Menedzserszövetség és a Shell Hungary Zrt. közös Év Menedzsere a Társadalomért Különdíj kitüntetettje Gazsi Zoltán, az Eisberg Kft. ügyvezető igazgatója. A díjat Istenesné Solti Andrea, a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke adta át.

A Menedzserszövetség és a Veuve Clicquot közös Év Női Menedzsere Különdíj kitüntetettje Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. A díjat Szegedi Nóra, a Moët Hennessy Magyarország és Szlovákia market managere adta át.

A Menedzserszövetség és a MetLife Magyarország közös Jövő Menedzsere Különdíj kitüntetettje Takács-Fulai Viktória, a Blue Colibri International Kft. társalapítója, ügyvezetője. A díjat Csatos Erika, a Metlife Magyarország vezető tanácsadója adta át.

A Menedzserszövetség és a Linde Gáz Magyarország Zrt. közös Év Menedzsere a Környezettudatos Gazdaságért Különdíj kitüntetettje dr. Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A díjat Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója adta át.

A díjazottak között „főállású menedzser, cégvezető, alapító, innovátor, közgazdász és agrárszakember is szerepel, olvasóinknak igyekeztünk a Transpack hasábjairól már ismert arcokat bemutatni, most egy kicsit más szemszögből.

A kiürült műanyag flakonokból játszótéri eszközöket készíttetett Év Menedzsere a Környezettudatos Gazdaságért Különdíj kitüntetettje Dr. Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelkedő irányításával a Henkel jelentős vállalati szereplője lett a hazai gazdaságnak. Közel 25 éves pályafutása alatt szakmai munkáját az igényesség, eredményesség, célorientáltság, csapatmunka, mások tisztelete és támogatása jellemzi. Sikerének mutatója az is, hogy a Forbes Magazin évek óta az 50 legbefolyásosabb magyar nő között jegyzi. A 2000-es években 9 évet töltött Bécsben kelet-európai értékesítési üzletág-igazgatóként. Hazatérte után a ragasztástechnika-üzletág vezetése mellett kinevezték a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatójának. Dr. Fábián Ágnes karrierjére egyszerű a magyarázat: a személyiségében van a siker kulcsa, mindig fontos számára ugyanis, hogy amit vállal, abban a legjobb legyen.

A Menedzserszövetség Év Menedzsere Díj kitüntetettje dr. Tálos Péter, a Foxconn csoport alelnöke, a Cloud Network Technology Kft. ügyvezető igazgatója (jobbról). A díjat Kapitány István, a Menedzserszövetség elnöke, a Shell globális executive elnöke adta át

Vállalatvezetőként kiemelten fontosnak tartja a teljes értéklánc mentén, minden tevékenységben megnyilvánuló fenntarthatóságot. Vallja, hogy az erőforrásokkal való takarékoskodás, az innovatív megoldások, a felelős üzletvitel mind-mind kulcsfontosságú a fenntartható fejlődéshez és a gazdasági sikerhez. Vezetése alatt a vállalat részese volt a PET Kupa kezdeményezésnek, segítségükkel 10 tonna hulladék gyűlt össze. A Henkel másik kiemelt környezetvédelmi programjában a vásárlók által leadott, kiürült műanyag flakonokból újrahasznosított, játszótéri eszközök készültek. A kezdeményezést „Magyar Üzleti Felelősség Díjjal” jutalmazta a CSR Hungary szakmai fórum.

Elkötelezett az aktív környezetvédelem mellett. A Henkel fenntarthatósági nagyköveteként, a fiatalabb generáció környezettudatos életre való felkészítésében vállal edukációs szerepet.

A fenntartható jövő számára a társadalmi szerepvállalást is jelenti, szívügyének tekinti a fiatalok és a női vezetők szakmai támogatását, édesanyaként pedig kiemelt figyelmet fordít a beteg gyermekek álmainak valóra váltására a Csodalámpa Alapítvány nagyköveti szerepkörében. Mindemellett a Magyar Márkaszövetség elnöke, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet elnökségi tagja, 2021től pedig a Joint Venture Szövetség elnöke.

A régiónk Szilícium-völgyén dolgozik

2021-ben a Menedzserszövetség és a Volkswagen közös Kék Innovációs Különdíj kitüntetettje dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője.

Életútja ékes példája annak, hogy a magyar vezetők tehetségüknek és szorgalmuknak köszönhetően, a régióban működő világcégek élén is komoly sikereket érnek el. A Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának egykori hallgatója ma kollégáival együtt azon dolgozik, hogy magyarországi központtal jöhessen létre a régió Szilícium-völgye. Autonóm járművek, elektromobilitás és mesterséges intelligencián alapuló kutatások határozzák meg a mindennapjait, az autóipar jövőjét formáló új technológiákat fejlesztve ír történelmet csapatával.

Mátészalkán született, doktori és MBA tanulmányait is a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. Tudományos karrierje is itt indult tanársegédként, mára a BME címzetes egyetemi docense. Közel 20 éve dolgozik a Bosch csoportnál, az itt végzett munkát a vállalatcsoport németországi központjában két hosszabb kiküldetés is színesítette. Projektmérnökből lett a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője, majd – első magyarként ebben a pozícióban – 2021-től a teljes magyarországi és Adria régióbeli Bosch csoport elsőszámú vezetője. Több mint 20 000 munkavállalóért felel, köztük többezer fejlesztőmérnök munkáját irányítja Magyarországon, Romániában és Bulgáriában.

Célja a régiós versenyképesség fejlesztése, az autóipari megatrendekhez kapcsolódó szervezeti kompetenciák kiépítése, és szoros együttműködés az egyetemekkel. A cégcsoportnak mára szinte az összes mérnökképző egyetemmel kiváló a partnerkapcsolata. Az ELTE lágymányosi campusán a vállalat támogatásával a napokban adták át Magyarország első Ipari Mesterséges Intelligencia Egyetemi Tanszékét.

Nem a cápák közé kell beúsznunk az elejtett falatokért…

…hanem új vizeket kell keresnünk, ahol mi leszünk az első cápák, szól a mottója a Menedzserszövetség fődíjasának. Az Év Menedzsere Díj kitüntetettje ezúttal dr. Tálos Péter, a Foxconn csoport alelnöke, a Cloud Network Technology Kft. ügyvezető igazgatója. „El kell hinnünk, hogy fel lehet építeni magyar világcéget” – vallja a díjazott közgazdász, aki közel 20 éve dolgozik a Foxconn magyarországi leányvállalatainál vezetőként. Korábban Dél-Kínában dolgozott egy finn cégnél, ahol ázsiai regionális igazgató volt. Ezt a társaságot 2003-ban felvásárolta a Foxconn, a finn cég embereiből tudomása szerint mára csak Ő maradt. Viccesen szokta mondani: lehet, hogy Ő a világ legdrágábban felvett munkatársa.

Vezetése alatt a vállalat eddig minden évben nyereséges volt, és megőrizte helyét az ország 25 legnagyobb árbevételű cége között. A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt nem kért állami támogatást, mert szerinte a segítséget azoknak kell adni, akik rászorulnak. Egy kis ország is meg tudja valósítani a gazdasági csodát, ehhez próbálnak hozzájárulni a komáromi gyárban is, ahol világújdonságnak számító gyártási folyamatokat és módszereket fejlesztenek. A kiterjesztett valóságot ipari környezetben használják fel, és mesterséges intelligenciával korszerűsítik gyártási folyamataikat. Fontos számára, hogy az innovációs együttműködéseket mindig magyar partnerekkel közösen végezzék, és a keletkezett szellemi terméket a magyar fél tulajdonában hagyják.

A magyarországi mobilforradalom atyja szerint az első mindent visz

2021-ben a Menedzserszövetség és a Gránit Bank közös Év Menedzsere Életműdíj kitüntetettje Sugár András, a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt. és a T-Mobile Magyarország korábbi vezérigazgatója.

A zuglói polgári családból származó okleveles villamosmérnökről már 1993-ban azt írták a nyugati gazdasági újságok, hogy az elkövetkezendő 10 év legsikeresebbnek ígérkező, közép-kelet-európai vezetője. Nem tévedtek, hisz a jövőbe látó és a szakmáját jól ismerő szakember kiemelkedő szereplője lett a magyarországi mobilforradalomnak.

New Yorkban a nyolcvanas évek elején a szeme láttára bontották fel az USA távközlési vállalatát 7 úgynevezett aby Bellre, melyből a USWEST lett egyik tulajdonosa és iránymutatója a későbbi magyar Westel vállalatnak.

Magyarországon 1990 őszén indult el a mobilszolgáltatás, de rögtön utána a vállalat komoly likviditási problémákkal nézett szembe. 1991 nyarát követően ebből a reménytelennek tűnő helyzetből, a WESTEL új vezérigazgatójaként mutatott kiutat. Erős víziójának és kitartó munkájának köszönhetően pár éven belül szinte az egész országot lefedő, és az ágazat legmeghatározóbb szereplőjévé tette a vállalatot. Jogutódja a mai napig őrzi vezető pozícióját a mobilkommunikációs piacon.

Az első mindent visz” híres amerikai mondás igaznak bizonyult a WESTEL egész történetében. A kiváló szakemberekből álló csapat számára a piacvezetés nem csupán szlogen volt, hanem hatalmas motiváció, mely az üzleti filozófiájuk alapját képezte.

A gyors fejlődéshez viszont tőke és hitel kellett. A management többször kvalifikálta magát a bankkonzorciumok és az IFC előtt, így sikerült a fejlesztésekhez nagy összegű hiteleket biztosítani. Ezek közül kiemelkedő volt az 1995 novemberében felvett 170 millió dolláros hitel.

Élenjárt a belső kommunikációban, a technikák gyors adaptálásában, kiemelten fontosnak tartotta az állandó önellenőrzést és a gyors korrekciókat. A 90-es évek második felében már alkalmazta a vállalat az adatbányászatot, ami rendkívüli segítséget nyújtott a fejlesztési irányok kijelöléséhez és a versenyelőny javításához. A CRM rendszereket már idejekorán használták, a saját fejlesztésű számlázási és ügyfélszolgálati rendszerüket a mai napig alkalmazzák. 2001-ben Tokióban mutatták be a legújabb ügyfélmegtartó szoftverüket, közben mérnökeik Magyar Innovációs Díjat nyertek a többdimenziós mobil hálózatfejlesztési megoldással. Az indulásnál 150 soros üzleti modell 10 év alatt 1500 sorosra és hat változósra bővült, így nem volt olyan üzleti kihívás, amit ne tudtak volna modellezni a helyes döntés előkészítéséhez.

Pont 20 évvel ezelőtt a világon elsőként mutatták be a képküldési technológiát, az MMS szolgáltatást: „egy kép felér ezer szóval” szlogennel. Távozásakor, 2005 szeptemberében a cég 4,5 millió ügyféllel rendelkezett, melynek több mint kétharmada vállalati előfizető volt.

Vállalati kommunikációban hasít a diákszervezet alapítója

2021-ben a Menedzserszövetség és a MetLife Magyarország közös Jövő Menedzsere Különdíj kitüntetettje Takács-Fulai Viktória, a Blue Colibri International Kft. társalapítója, ügyvezetője.

A harmadik diplomájának megszerzése előtt álló fiatal vállalkozó már az egyetemi évek alatt kitűnt jó szervezőképességévelés vezetői attitűdjével. Ekkor alapította meg társaival a University Business Club nevű szervezetet, ami pár év alatt az egyik legsikeresebb diákszervezetté nőtte ki magát. A sikeren felbuzdulva három társával elindította a Youth Business Group-ot, mely ernyőszervezetként fog össze ma már 4 országban, 12 egyetemen 20 diákszervezetet. Több mint 1200 aktív taggal büszkélkedhetnek, legalább 2500 hallgatót képeztek az elmúlt 5 évben, és nevéhez fűződik a szervezeten belüli Talent Program is.

28 évesen üzlettársával, Barathi Tamással megalapították a BlueColibri HR tech startupot. Az applikáció olyan problémára fejlesztett megoldást, amire korábban nem igazán volt megfelelő platform. A termék ma már több, mint vállalati kommunikációs szoftver. A HR adminisztráció, belső kommunikáció mellett az oktatást és a munkavállalói elköteleződést is támogatják az extra funkciók. A Blue Colibri ma már 9 országban van jelen, 12 iparágban több mint 90 ügyféllel rendelkezik. 4 területen, 30 funkcióval nyújt megoldást, és több mint 70 ezer munkavállaló használja a saját okoseszközén az alkalmazást, mely 16 nyelven érhető el. Az ünnepi gála két helyszínen zajlott, a gálaterem háziasszonya Bombera Krisztina, a Jövő Menedzsere különterem házigazdája pedig Váczi Gergely volt. Az idei évben a gála jótékonysági tombolasorsolásának kedvezményezettje a BOM Alapítvány volt, közel 1 350 000 Ft gyűlt össze az estén az alapítvány részére. Emellett a Menedzserszövetség Klímavédelmi Kiserdejének bővítésére gyűjtöttek több mint 700 000 Ft adományt a szervezők.

Bővebb információ a Menedzserek Országos Szövetségének weboldalán érhető el: www.menedzserek.hu.

Sándor Ildikó