fbpx

A fiatalok hirdetik, de az idősebbek jobban csinálják

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 26.

Habár a fiatalok hangosan hirdetik a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni harcot, egy friss tanulmány szerint – ami a britek környezettudatos törekvéseit vizsgálta – az idősebb generációk még mindig jobbak benne.

Az ezredfordulósok és a Z-generációsok általában szeretik az úgynevezett baby boomer generációt (1940 és 1959 között születettek) és az X-generációt (1960 és 1983 között születetteket) hibáztatni szinte mindenért, mint a gazdaság hanyatlása, a munkaszféra kifáradása és a környezetszennyező magatartás.

Egy brit tanulmány a 4003 megkérdezett alapján azonban kimutatta, hogy a Z-generáció és az ezredfordulósok kevésbé környezettudatosok, mint a baby boomerek. Újrahasznosítás terén például a boomerek 84 százaléka nyilatkozta, hogy használna szelektív kukákat, míg a 25-34 évesek között ez az arány mindössze 66 százalék, olvasható a Treehugger/NRGreport oldalán.

Az étkezésnél is hasonló különbségek jelennek meg: a boomerek nagyobb arányban esznek szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, fogyasztanak kevesebb húst, s gyakrabban kerülik az egyszer használatos csomagolást. A boomerek a helyi élelmiszervásárlásban is jobbak.

A fiatalok a vegán életmód választásában (a 16-24 évesek 9 százaléka döntött így, az 55 év felettieknél ez az arány mindössze 2 százalék) és a turkálókban való vásárlás (a 35-44 évesek vezetnek itt 43 százalékkal, a 25 év alattiak 38 százaléknál járnak, az 55 felettiek viszont 37 százaléknál, ami szintén nem nagy különbség) tekintetében teljesítettek jobban.

Tehát általánosságban elmondható – legalább is a britekről – hogy míg a fiatalabb generációk többet beszélnek a környezettudatos életmódról, valójában a boomerek tesznek többet az ügy érdekében.