fbpx

Hende: Magyarország a tartós növekedés útjára lépett

Írta: Szerkesztőség - 2014 február 17.

Magyarország 2010 óta az emberek munkájának és áldozatvállalásának köszönhetően nemcsak elkerülte a csődöt, de a tartós növekedés útjára lépett – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője szombaton a Vas megyei Vépen, ahol átadta a Galambos Logistic Kft. új 6000 négyzetméter alapterületű raktárcsarnokát.

 

 

A gazdasági növekedés a negyedik negyedévben 2,8 százalék, nyolc év óta a legmagasabb, az infláció pedig januárban nulla százalék volt, amire 1970 óta nem volt példa Magyarországon – mondta.

 

Hozzáfűzte: a számok nem hazudnak, a tendenciák egyértelműek, Magyarország kikerült a veszélyzónából, és elindult fölfelé.

 

Hende Csaba szerint egyre több olyan nagyvállalat és hozzájuk kötődő kisebb, alapvetően családi vállalkozás jelenti Szombathely és az egész térség gazdasági életének a motorját, mint amilyen a Galambos Trans Kft. és a Galambos Logistic Kft., a Galambos család cégcsoportja, amelyben több mint száz embernek adnak munkát, és a fejlesztésnek köszönhetően további harminc munkahely jöhet létre.

 

Szavai szerint a térség gazdasági fejlődésének az autóipar és a hozzá kapcsolódó olyan szolgáltatóipar a kulcsa. Jól példázza ezt a Galambos Logistic Kft. is, hiszen zömében autóiparral és elektronikai iparral foglalkozó nagy cégek számára végeznek logisztikai és fuvarozási szolgáltatásokat.

 

Hende Csaba szólt arról is, hogy Szombathelyen a legfrissebb adatok szerint mindössze 4, 7 százalékos a munkanélküliség, ami összefügg azzal, hogy az élénkülő gazdaság egyre több munkaerőt szív fel.

 

Hozzáfűzte: egy felmérés szerint Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központba tömörült vállalatok a következő három évben közvetve és közvetlenül összesen mintegy 6000 új munkahelyet kívánnak létrehozni, ami 2016-ra azt eredményezheti, hogy Szombathely közel kerülhet akár a teljes foglalkoztatottsághoz is.

 

Galambos Tamás, a Galambos Logistic Kft tulajdonos ügyvezetője elmondta: édesapjuk Galambos Gyula 1991-ben határozta el, hogy nemzetközi szállítmányozással akar foglalkozni, ekkor alapította meg cégük elődjét, egy „kisautós”magánvállalkozást.

 

Az évek során folyamatosan fejlesztettek, bővítették megbízóik körét és az 1990-es évek végére már komoly gépparkjuk és rendelésállományuk volt. Vépi telephelyüket 2006-ban vásárolták meg, amelyet napjainkra pályázati források felhasználásával több lépcsőben modern logisztikai bázissá fejlesztettek.

 

A mostani már a negyedik fázisa volt a fejlesztéseknek, amellyel a Galambos Logistic Kft csaknem megduplázta, 13 500 négyzetméterre bővítette fedett raktározási kapacitását.

 

A 411 millió forint értékű beruházásból 149 millió forint volt a pályázati támogatás. Ennek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát pedig a magyar állam adta. A beruházás támogatottsága így 36,43 százalékos volt, a többit a vállalkozás saját forrásaiból finanszírozta.

 

A logisztikai bázison jelenleg egyszerre 16 kamion tud megrakodni, a kamionparkolóban pedig várakozó sofőrök számára korszerű szociális helyiségeket és éttermet is kialakított a cég.

 

A nyilvános cégadatok szerint a Galambos Logistic Kft. nettó árbevétele 2011-ben 545 millió 436 ezer forint, mérleg szerinti eredménye 136 millió 357 ezer forint volt. 2012-ben a nettó árbevétel 662 millió 995 ezer forintra növekedett, a mérleg szerinti eredményük 164 millió 466 ezer forintra nőtt.

 

MTI 2014. február 15.