fbpx

Innovatív bevonat élelmiszerek csomagolásához

Írta: Csomor Zsolt - 2024 január 18.

Akár otthon is komposztálható

A BASF kibővíti a papírra és kartonra extrudálható bevonatokat magába foglaló ecovio® portfolióját. Az új ecovio® 70 PS14H6 extrudálható bevonat-osztály megfelelő engedéllyel rendelkezik az élelmiszerrel való érintkezés terén, és kiváló tulajdonságokkal rendelkezik a folyadékok, zsírok, olajok és ásványi olajok ellen. Emellett számos papír- és kartontípuson kiváló tapadást és hőmérséklet-stabilitást biztosít a forrásban lévő víz esetén (100 °C-ig). Ezzel lehetővé téve olyan papíralapú alkalmazásokat, mint a tejtermékekhez (akár fagyasztott termékekhez is) használt poharak, edények, szendvicsek és müzliszeletek csomagolása, tálak és tálcák édességekhez, rágcsálni valókhoz, valamint elvitelre szánt poharak forró vagy hideg italokhoz és levesekhez – ismertette Michael Bernhard Schick, a BASF Biopolimerek globális marketing részlegének munkatársa

csomagolás
Kép forrása: BASF

Az ecovio® 70 PS14H6 bevonattal ellátott papíralapú élelmiszer-csomagolások használat után otthoni, kerti komposztálóban vagy ipari komposztáló létesítményekben komposztálhatók, megfelelve a nemzeti jogszabályoknak. Ezáltal az új, otthon is komposztálható biopolimer elősegíti a szerves anyagok újrahasznosítását, és hozzájárul a tápanyagkörforgás zárt rendszerének megvalósításához, a körforgásos gazdaság elveinek szem előtt tartásával.

Kiváló feldolgozhatóság mono- vagy koextrudálás esetén, ragasztóanyag nélkül

Az új biopolimer jobb teljesítményt nyújt, mint a jelenleg kapható biopolimerek, lehetővé téve az élelmiszeripari alkalmazásokhoz használt papír- és kartoncsomagolások bevonását ragasztóanyag nélkül. Az anyag nem tapad a hűtőtekercshez, és kiváló tömítési és nyomtathatósági tulajdonságokkal rendelkezik. Az alkalmazás és a berendezés függvényében a polietilénéhez hasonló bevonatsúlyok is elérhetők, így az anyag nagyon vékony bevonatok gyártására is alkalmas.

Az új biopolimer az ASTM D 6866 szabvány szerint 70-80 százalék közötti, megújuló erőforrásokból származó bioalapú tartalommal kapható. Mindez pedig kiegészíti azt a papírbevonatokhoz készített ecovio® portfóliót, amely a különböző piaci igényekhez igazított tulajdonságokkal rendelkező, testre szabott, iparilag komposztálható minőségeket foglalja magában.