fbpx

Csomagolás: a könnyű érthetőség nem zárja ki az egyediséget

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 23.

Okleveles díjazást ért el a Hungaropack Student 2022 Csomagolástervezési Diákversenyen a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti intézményének fiatal hallgatója. Macher Bánk egy hétköznapi tárgyhoz alkotott feltűnősködéstől, cifraságtól mentes, mégis azonnal jól azonosítható és szerethető csomagolást. Megkérdeztük tőle, hogyan indult a pályája, és mi motiválja alkotás, tervezés közben.

Mindig is lángolt a fantáziám

– Mindig is fantázia-gazdag ember voltam, és már gyerekkoromban is érdeklődtem a művészeti ágak több irányába – vallja önmagáról a Soproni Egyetem hallgatója. – A rajzolás például rendkívül fontos szerepet játszott életem korai szakaszától kezdve, de elég hamar elkezdtem érdeklődni a szobrászkodás és a versírás iránt is. Az általános iskolás éveim során koromhoz képest meglepően nagy szenvedéllyel és tudatossággal igyekeztem alkotni és fejlődni ezekben az irányzatokban.

Macher Bánk

Később az idő teltével egyre több program került az élete és érdeklődése homlokterébe, mint a vívás vagy más tanulmányai. Így aztán a vizuális művészetek gyakorlása szépen lassan háttérbe szorult a mindennapjaiból – mondja Márk. – Valószínűleg ez annak is köszönhető volt, hogy otthagytam a Waldorf intézményét, ahol korábban tanulmányaimat folytattam. Ezt annak érdekében tettem, hogy magasabb szinten tanulhassam a nyelveket. Viszont így kikerültem egy hihetetlenül szabad, és a művészetek terén meglehetősen motiváló környezetből. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen megszakadtak ezek a hobbijaim. Továbbra is jártam szavalóversenyekre, sikeresen részt vettem több versíró és logótervező pályázatokon.

Azt azonban nem gondolta volna, hogy ezeknek a tevékenységeknek komoly szerepe lesz a jövőjével kapcsolatban.

Hogyan lett hobbiból hivatás?

– Az egyetemre való jelentkezésemet megelőző évben kezdtem csupán újra komolyabban foglalkozni a művészetekkel. Egy jóbarátom biztatására nekiláttam egy kisebb projektnek, amihez szükség volt az ilyen fajta készségekre. Ezután, tömören megfogalmazva, meg sem álltam az alkotással. Miután pedig szembe találkoztam a formatervezői szakmával, megkérdőjelezhetetlenül célommá vált, hogy az alkalmazott művészeteknek ezen a területen szeretném folytatni további képzésemet –folytatja az egyetemista.

A kreativitás több mint jó fantázia

Miután Bánk elvégezte a gimnáziumot, tanulmányait a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében folytatta formatervezés szakon. Ott rendkívül sok lehetősége nyílt rá, hogy fejlessze magát, illetve arra, hogy új szemmel nézhessen környezetére, hogy megértse a jelentős különbséget a kreativitás és az élénk fantázia között.

– Ugyanis nem elég, ha az embernek egyedi vagy akár hasznos ötletei vannak. Ezeknek csupán akkor van hasznuk, ha testet öltenek, meg is valósulnak. Az tesz valakit kreatívvá, hogy az egyedi gondolatait kivitelezi. Mindezek nélkül csupán fantáziálásról van szó – fogalmaz a hallgató. – Ennek alapvetően egyszerű gondolatnak felismerése rendkívül nagy fordulópont volt az életemben. Az pedig, hogy az egyetem potenciált biztosít számomra a terveim megvalósításához, olyan lehetőség, amiért rendkívül hálás vagyok.

Új ismeretek az egyetemi képzés révén

Macher Bánk megerősíti, hogy a Soproni Egyetemen rengeteg új, elengedhetetlenül fontos információt, programismeretet, grafikai és modellezési készséget szerzett eddigi szemeszterei alatt. Mindezt annak érdekében, hogy megállja a helyét napjaink vásárlásközpontú világában. – Mindemellett tudást kaptam tanáraimtól a tervezői hozzáállás egyediségéről és fontosságáról. Hiszen egy formatervező számára a gépen készülő 3D modellek, rajzok, illetve kézzel fogható modellek készítése a szépművészetekkel szemben nem a végcél, hanem ezek csupán hatékony eszközök. Eszközök ahhoz, hogy megalkossunk egy terméket, amely megfelel egy adott megrendelő vagy piac elvárásainak. Sok ismeretet szerezhettem a fenntarthatóságról, társadalmunk összetett rendszeréről. Mindezek mellett pedig sok kortárs, fiatal diákot ismerhettem meg, akikkel osztozunk az alkalmazott művészetek iránti szenvedélyben, akiktől szintén rengeteget tanulok minden egyestalálkozáskor.

Formatanulmány

Egyszerű, érthető, felismerhető, környezetbarát, játékos

A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti intézményének köszönhetően Bánknak arra is volt lehetősége, hogy jelentkezzen a Hungaropack Student 2022 Csomagolástervezési Diákversenyre. Ott csomagolásterve okleveles díjazást ért el, amiért a hallgató ma is hálás Polyák János egyetemi docensnek, Rosta Péter és Üveges Péter művésztanároknak útmutatásukért, a munkájával kapcsolatban.

– Terveim elkészítése előtt igyekszem mindig kitűzni termékeim számára azokat az alapvető irányvonalakat, amelyek felé igyekszem terelni munkámat. Ebben az esetben egy olyan csomagolás elkészítése volt a célom, ami könnyű értelmezhetőségével kelti fel a vásárlók figyelmét a vetélytársként megjelenő termékek között. Emellett pedig egy környezetkímélő produktum. A csomagolás anyaga, az újrahasznosított papír egyrészt egy rendkívül jó, környezetbarát anyag, másrészt pedig hangulata üzenetként is szolgál a benne található termék céljáról, egy tisztább jövőről.

„Friss pillanatok” – fogkefe-csomagolásterv természetes anyagokkal

Bánk egyaránt fontosnak tartotta azt is a csomagolás megtervezésekor, hogy a végeredménynek a grafikai elemei és a formai megjelenése is egyedi jellegűek legyenek. Így, mint fogalmaz, elrugaszkodott a hagyományos, téglatest alapú dobozformától, és megtervezte saját szabásmintáját. Ezzel is igyekezett a terve jellegzetességét, illetve felismerhetőségét növelni.

Parfüm-csomagolásterv

– A szabásminta és az egyéb formához kötődő részletek kidolgozása után nekiálltam a grafika létrehozásának. Mint már korábban mondtam, a könnyű érthetőség megteremtése kiemelt prioritás volt számomra, így igyekeztem minden mellékelhető elemtől mentessé tenni a csomagolást, az egyszerű értelmezhetőség érdekében. Ez olyan célzatot is szolgál, hogy minden lényeges információt megismer a termékről a felhasználó már távolról, még mielőtt felmérhetné az összes többi választási lehetőséget egy esetleges vásárlás során egy üzletben.

Tervek a jövővel kapcsolatban

– A jövőben szeretném tovább bővíteni tudásom ebben a különleges szakmában, hogy egy nap olyan szakember válhasson belőlem, aki terveivel egy picit tisztábbá, fenntarthatóbbá és kellemesebbé teheti a világot. Emellett újabb és újabb kihívásokat keresek – mondja Macher Bánk. – A projektjeimet igyekezni fogok gyakorlatba ültetni, hiszen céljainkról, legyen szó saját ambíciókról vagy nagyszabású társadalmi célokról, nem elég elmélkednünk, tennünk kell értük, meg kell valósítanunk azokat.

Kohout Zoltán