fbpx

Zuhant a nyersolaj ára – péntektől érezhetjük a hatását

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 23.

Zuhant a nyersolaj ára – így reagált a bankszektor válságára a nemzetközi olajpiac. Az itthoni nagykereskedelmi üzemanyagárakban is érződik már a változás: a 95-ös benzin tarifája nem változik, a gázolaj literenkénti bruttó ára azonban csökken 8 forinttal.

Töltőállomás
Pénteken tovább csökken a gázolaj ára – örülni fognak a közúti fuvarozók (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Zuhant a Brent olajár – a bankszektor hírei megborították a piaci egyensúlyt

Az utóbbi időszakban esett a nemzetközi piacon a nyersolaj ára, nem látták a szakemberek, hogy ez milyen mértékkel, mennyi ideig fog tartani. Ezért a szokásos szerdai változás elmaradt, de pénteken már érezhetjük hatását. A 13%-os csökkenés után az alacsony ár az elemzők szerint akár tartós is lehet, így az év végi prognózist is csökkentették.

A MOL 8 forinttal csökkenti a gázolaj nagykereskedelmi árát, azonban a benzin az előző héten megállapított tarifával kerül értékesítésre a szolgáltatók felé. Ennek hatására az üzemanyagárak 600 forint alá eshetnek a kutakon, illetve a benzin lesz a drágább üzemanyag.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely között megközelítőleg 140 forint különbség van, gázolajnál ugyanez az érték meghaladja a 160 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 607 Ft/liter;
  • gázolaj – 613 Ft/liter.

Amennyiben a változás a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, hétvégétől a benzin kapcsán továbbra is 607 forintos árral számolhatunk, a gázolaj literje pedig 605 forint körül fog beállni.

Utoljára múlt hét szombaton változtak az árak, akkor a benzin és a gázolaj ára is csökkent.

Forrás: holtankoljak.hu