fbpx

Szerdán emelkedik az üzemanyag ára

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 20.

A nemzetközi ármozgás érvényesül szerdától itthon is az üzemanyagárban, igaz, csak a gázolaj nagykereskedelmi ára emelkedik literenként bruttó 4 forinttal, a benzin tarifája nem változik.

Kamion az úton
A közúti fuvarozás megint költségnövelő tényezőről fog beszélni (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az utóbbi héten emelkedett a nyersolaj ára a nemzetközi piacon

Egy hét alatt közel 6 dollárral emelkedett a Brent típusú olajár, újra a 77 dolláros szinten van. A forint sem őrizte meg vásárlóerejét, gyengült a dollárral szemben, pár napja volt 340 alatt is.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia durván 87 forint, gázolajnál ugyanez az érték most meghaladja a 157 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 579 Ft/liter;
  • gázolaj – 558 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 579 forint magasságában stagnál, a gázolaj literjét pedig 563 forintért mérhetik majd a kutak.

Utoljára egy hete változott az üzemanyag ára, akkor emelkedett a benzin és a gázolaj tarifája is, pénteken azonban stagnált a korábbi szinten.