fbpx

Okleveles elismerésben részesült a fagyasztva szárított gyümölcscsomagolás

Írta: Transpack-2023/IV. lapszám cikke - 2023 augusztus 02.

Hajdók Virág a gyümölcsök egy különleges tartósítási eljárásához készített csomagolást, amellyel a HUNGAROPACK Student Csomagolási Diákversenyre is nevezett. A szakmai zsűri a pályázatát okleveles elismerésben részesítette.

Az abszolút kedvencem a csomagolástervezés

Egy felvidéki kis faluban, Bodrogszentesen nőttem fel. Az alkotás mindig is fontos szerepet játszott az éltemben: gyerekkoromban szerettem meséket illusztrálni, képregényeket rajzolni, ruhákat és jelmezeket tervezni, élénk fantáziám világát képekbe formálni.

Hajdók Virág

A szüleim is támogatták érdeklődési körömet, és beírattak a Királyhelmeci Művészeti Alapiskolába, ahol elsajátíthattam a rajzolás és festés alapjait. Ezt követően a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában folytattam a tanulmányaimat angol-magyar kéttannyelvű képzésben, ugyanis az idegennyelvek is érdekelni kezdtek. A rajzolást azonban semmiképpen sem szerettem volna elhanyagolni, ezért úgy döntöttem, hogy az ART ÉRT Művészeti Alapiskolában folytatom tovább kreatívkibontakozásomat.

A gimnáziumi évek alatt született meg bennem az elhatározás, hogy tervezőgrafikus szeretnék lenni. Úgy éreztem ez az a szakma, amit igazán szívvel lélekkel tudnék csinálni. Egy rövid kitérő után, 2021-ben felvételt nyertem a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetébe. Sopron több mint 500 km-re tatálható az otthonomtól, ami egyszerre volt izgalmas és félelmetes. Azonban hittem, hogy bármilyen távolság áthidalható, ha az ember álmainak eléréséről van szó. Júniusban sikeresen zártam a második évemet az egyetemen. Ez idő alatt már körvonalazódott bennem, melyek azok a területei a grafikának, amikkel nagyon szívesen foglalkozom. Ilyen például a tipográfia, kiadványszerkesztés, könyvborító- és plakáttervezés, de az abszolút kedvenc a csomagolástervezés lett.

csomagolás

Nem mindennapi tartósításieljárás, ezért terveztem ehhez csomagolást

A HUNGAROPACK Student Csomagolási Diákversenyre a fagyasztva szárított gyümölcscsomagolással neveztem, amely nagy örömömre okleveles elismerésben részesült.

A fagyasztva szárítás vagy másnéven liofilizálás egy különleges tartósítási eljárás, amely számos pozitív előnnyel rendelkezik. A gyümölcs víztartalmának mintegy 97%-át kivonják, ezért az a megfelelő környezetben tárolva nagyon sokáig eltartható, hiszen a víz hiánya miatt nem indul bomlásnak. Másrészt a gyümölcs kiválóan megőrzi eredeti ízét, illatát, vitamin- és rosttartalmát, valamint ropogós textúrát is kap.

Tavaly decemberben kóstoltam először fagyasztva szárított gyümölcsválogatást, ami nagyon megtetszett. Utánajárva azt tapasztaltam, hogy a piacon jelenleg nagyon kevés helyen kapható ezzel az eljárással készült termék. Így szültetett meg az ötlet, hogy egy ilyen csomagolást tervezzek. Nagyon hálás vagyok Rosta Péter felkészítő tanáromnak, aki időt és energiát nem sajnálva mindig segítségemre volt tanácsaival. Szabadidőmben kiállításokat látogatok, olvasok és utazok, új helyeket fedezek fel. Ezekből nagyon sok inspirációt tudok meríteni a feladataimhoz. Fontos számomra, hogy új impulzusok érjenek, és mindig képes legyek megújulni. Nyaranta a felvidéki Gombaszögi Nyári Táborban, mint grafikus szoktam önkéntes munkát vállalni. Az egyetem mellett grafikával kapcsolatos tanfolyamokon és workshopokon veszek részt, hogy tovább bővíthessem a tudásom.

Új célom, hogy a webdesign területén is tapasztalatot szerezzek. A munka világába is mielőbb bele szeretnék kóstolni, mert úgy gondolom, hogy a legtöbb hasznos tapasztalatot éles helyzetekben, valós megrendelések által szerezhet az ember.

Rosta Péter, Szarka Judit Soproni Egyetem