fbpx

A növények iránti szeretet inspirálta az elismert pályázatot

Írta: Transpack-2023/IV. lapszám cikke - 2023 augusztus 03.

A növények szeretete és gondozása máig meghatározza a mindennapjaimat. Ez inspirálta a pályamunkámat is, amit a HUNGAROPACK Student 2023-as Csomagolási Diákversenyre készítettem. Nagy öröm számomra, hogy a munkámat a szakmai zsűri különdíjjal jutalmazta.

Mindig is érdekelt a rajzolás és a földrajz Amint a grafikai szakemberek legtöbbje, én is kisgyermekkorom óta szeretek rajzolni. Az egyik nagy szenvedélyemnek, a földrajznak hódolva több tucat országról készítettem térképet. Azonban hiába kaptam számos dicséretet családomtól és az iskolában, nem a művészeti irányt választottam pályaválasztáskor. A Szegedi Déri Miksa Műszaki Technikumba jelentkeztem, ahol gépésznek tanultam. A négy év során rajzolással nem is foglalkoztam, kizárólag szakrajzokat készítettem. Ezt a döntésemet utólag sem bánom, ugyanis ott megtanultam a nagy fokú precizitásra törekvést.

Klonka Tamás Máté

A technikum elvégeztével azon a területen már nem akartam továbbtanulni, és ismét előjött bennem a rajzolás iráni vágy. Ennek lehetőségeit kutatva találtunk édesanyámmal egy művészeti iskolát Kecskeméten, a Katedra Művészeti Szakgimnáziumot. Ott kétéves grafikai felnőtképzésre jelentkeztem, és végeztem el. Az ott töltött idő alatt elsajátítottam a rajz alapjait, és különböző grafikai programokat ismerhettem meg. A Katedra Művészeti Szakgimnáziumban nagy hatással volt rám Csörgő Tamás, Lukács Gyöngyi és Zsolczai Balázs tanárok. Többen javasolták, hogy jelentkezzek egyetemi szintű grafika képzésre, ahol tovább fejlődhetek.

Végül a Soproni Egyetemre nyertem felvételt az Alkalmazott Művészeti Intézet tervezőgrafikai alapszakára, ahol jelenleg a második évemet fejeztem be, és még egy év van hátra. Az egyetemi környezetben tovább mélyíthetem a tudásomat, mind jobban megismerhetem a szakma rejtelmeit. Megismerkedhetek például az arculattervezéssel, tipográfiával, videószerkesztéssel és a csomagolástervezéssel. Ezek közül utóbbit emelném ki, amiből szinte nulláról kezdtem a felsőoktatási tanulmányaimat, de később egyre ügyesebbé és motiváltabbá váltam. És ennek hatására kezdtem 3D-s modelltervezésbe.

csomagolás

Jó érzés volt kézzel fogható formában látni a munkám eredményét

Már az első évben hallottam a HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyről, és az azt követő évben megkaptuk feladatnak, hogy találjunk ki erre egy egyedi termék csomagolását. Én azonnal valamilyen, növényekkel kapcsolatos tervet szerettem volna megvalósítani, és a tanárom, Rosta Péter odaadó segítségével kialakult egy fűszernövény-tartó, neveltető készlet, aminél szempont volt, hogy lehetőleg minél több környezetbarát elem legyen benne. Megtetszett az otthon termesztehető fűszerek ötlete, ezért örömmel foglalkoztam a feladattal. Elkezdtem a kutatómunkát, ahol információkat szereztem különböző növényekről, és annak is utánajártam, hogy milyen munkák születtek ebben a témában. A vázlatolási fázisban kitaláltam az erre szánt márkát és a kiegészítő grafikákat.

A tervezés folyamatában sikerült kamatoztatni a 3D-s tudásomat is. Így készült egy több fakkos tartó terve, amiben a föld és a fűszernövények magjai kerülnek, amit egy ráragasztott címke tart a helyén. Ezt öleli körül egy doboz, amire próbáltam olyan vidám, játékos grafikát készíteni, amiben a rajzos vonal is fontos szerepet játszik. Ez az egész egy makett formájában valósult meg, amit stúdiós környezetbe befényképeztünk. Ezzel szintén új dolgokat tanultam, és nem mellesleg nagyon felemelő érzéssel töltött el a munkám eredményét kézzel fogható formában látni. Nagy meglepetés volt számomra, hogy pályázatommal elnyertem a csomagolási diákverseny különdíjat, ezzel megerősítve magamban, hogy akad keresnivalóm a grafikai szakmában.

A betűk világa is rabul ejtett, ezért általam megálmodott ábécéket is tervezek

Mindenképp grafikai területen szeretnék elhelyezkedni

Fontos számomra, hogy a munkáimban benne legyen a játékosság, a humor, és hogy valami egyedi kerüljön ki a kezeim közül. Olyan, amire én lehetek a legbüszkébb, hogy igen, ezt én értem el. Mint korábban is említettem sok mindennel foglalkozom, hogy még professzionálisabb és tanultabb, gyakorlottabb legyek. Az utóbbi időben például a betűk világa ejtett rabul, ezért napi szinten tervezek, rajzolok általam megálmodott ábécéket.

A jövőbe tekintve, miután sikerült megszereznem a diplomám, mindenképp a grafika területén szeretnék elhelyezkedni, ami lehet akár a csomagolástervezés vagy valami teljesen más és új terület, amiben szintén fejlődhetek, újat tanulhatok. Célom az is, hogy a humoros, élettel telinek szánt munkáimmal sikerüljön érvényesülni ebben a szakmában, és legfőképp élvezzem és szeretettel csináljam azt, amin épp dolgozok. Emellett pedig hobbiszinten szeretnék foglalkozni a rajzolás és alkotás csodálatos világával.

Nem gondoltam volna, hogy a grafika ilyen nagy szeletét fogja kitenni az életemnek, és hogy elismerően jutalmazzák azt, ami a kezeim közül kikerül. Szeretném itt is megköszönni a családomnak, páromnak és a grafikatanáraimnak, hogy idáig eljuthattam.

Rosta Péter, Szarka Judit Soproni Egyetem