fbpx

Fenntartható műanyag alapú csomagolás

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2022 december 14. -Hirdetés

EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ LC PACKAGING ÉS A SPAR MAGYARORSZÁG KÖZÖTT

Vannak időszakok, amikor az amúgy sem rózsás gazdasági környezetet és világpolitikai helyzetet az ötlettelen hétköznapok még inkább beárnyékolják. Ilyenkor jön jól egy igazi partner, akivel közösen igazán újat és hosszú távon fenntarthatót lehet tervezni és azt megvalósítani.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. saját logisztikai központjaiban úgynevezett rolly kocsikon gyűjti össze és szállítja ki a termékeket az üzletekbe. Ezek a kocsik 80×80 cm alapterületűek, 170 cm magasak, kerekeken gördülnek. A raktározás és a kiszállítás alatt az áru védelme elsődleges szempont, főként a magas értékű termékek esetében. A csomagolás megoldására az LC Packaging által kifejlesztett és gyártott „rolly takaró” elnevezésű csomagolóeszköz bizonyult kézenfekvő megoldásnak.

Csönge Norbert és Kovács-Krassói Norbert
A díjazottak: Csönge Norbert logisztikai vezető (SPAR), Kovács-Krassói Norbert divízió igazgató (LC Packaging)

Ez az egyszerű megoldású védelem önmagában nem hordoz sok innovációs lehetőséget. A rolly takaró újdonsága az alapanyag összetételében található, amelynek kialakítása valósítja meg a napjainkban egyre inkább elvárt fenntarthatósági célokat. Az alapanyag legfeljebb 70% eredeti polipropilént (virgin PP), valamint legkevesebb 30% ipari területről származó, visszadolgozott regranulátumot (PIR rPP) tartalmaz. Ez a megoldás nem befolyásolja hátrányosan a takarószövet szerkezetét sem teherbírás, sem pedig kopásállóság szempontjából. A takarószövet további előnye, hogy lehetőség van annak többszöri használatára, valamint az ismételt újrahasznosításra, amely szintén a fenntarthatósági célokat szolgálja.

Gyümölcsöző együttműködés. LC Packaging – SPAR Magyarország

A közös együttműködés azon túl, hogy igazi partneri kapcsolatot eredményezett a résztvevők között, többszörös sikert is hozott mind a SPAR, mind pedig az LC Packaging számára. Egyrészt rávilágított arra, hogy a munkafolyamatok bármely apró részletével és annak pozícióba emelésével zöldebbé tehetjük a környezetünket, másrészt segít elmélyülni abban a meggyőződésünkben, hogy mindannyiunk személyes felelőssége minél fenntarthatóbb és környezetkímélőbb módon csomagolni, óvni és frissen tartani élelmiszereinket. A gyümölcsöző együttműködés a HUNGAROPACK 2022 Magyar Csomagolási Versenyen a Technológiai és Ipari Minisztérium különdíját nyerte el.