fbpx

A karton nem csak csomagolásra való

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 június 02.

JÁTÉKNAK IS HASZNÁLHATÓ!

A Memory minden korosztály számára alkalmas játék, amelyet Fredrika Berghult nagyszerű dizájnja még vonzóbbá tett.

Tesztelje a memóriáját

Márka: Svenska Memo
Termék: Memóriajáték
Karton: Invercote Duo 770, Invercote G 260 g/m2 és Invercote G 350 g/m2
Fotók: Retuscheriet

1995 óta Fredrika Berghult kilenc memóriajátékot fejlesztett ki különböző témákban, mint például építészet, történelem, kertek, sőt még csokoládé is (valódi, kóstolható mintákkal!).

A Svenska Memo tervezője és fotósa kis kincseket készített a klasszikus játékból. Az inspirációt saját gyermekkorából merítette a svédországi Värmlandban, ahol Berghult felnőtt a francia kultúra és művészet által inspirált családban. „Otthon korán megismerkedtem a művészettel, ami fantáziában és színekben gazdaggá tette az életemet. A gyermekkorom memóriakártyáin lévő képek nem voltak olyan minőségűek, hogy vonzottak volna” – mondta.

Fredrika Berghult, a Svenska Memo Memory játékának tervezője – „Már korábban is készítettem játékokat Invercoteból, ezért lett ez a karton az első választásom”

Berghult a legújabb, svéd dizájnra összpontosító Memory projektjénél a kártyákhoz Invercote Duo 770 g/m2, a díszes dobozokhoz pedig Invercote G 260 g/m2 és Invercote G350 g/m2 anyagokat választott. „Mivel már korábban is készítettem játékokat Invercoteból, ez a karton lett az első választásom. Azt akartam, hogy a játék Svédországban készüljön svéd anyagokból, és valami szépet és fenntarthatót kívántam létrehozni. Az is fontos volt számomra, hogy a dobozokat össze lehessen hajtogatni, és a játékot úgy tervezzem meg, hogy egy lapos csomagolásban elférjen. Már készülőben van a Svensk Form Memory digitális változata, amely a fizikai játék kiegészítése.”

A svéd formatervezés 175. évét ünneplő memóriajátékot jelölték
a 2021-es Svéd Formatervezési Díjra

Kiváló funkciók

Márka: Toro Albalá
Termék: Bodegas Balsamic
Karton: Invercote Creato 300 g/m2
Fotók: European Carton Makers Association

A Holmen Iggesund büszke arra, hogy részese lehet az idei „Év Kartonja” díj győztes csapatának, amelyhez a prémium-kartondobozt szállította. A Bodegas Balsamic ajándékdobozt a Toro Albalà 25 és 50 éves balzsamecetjeihez tervezték. A doboz négy részből áll, amelyek összeszereléskor egymásba záródnak, kinyitáskor pedig spanyol legyezőhöz hasonlóan egymásba csúsznak.

Bodegas Balsamic ajándékdoboz

A csomagolás kialakításához az Invercote Creato 300 g/m2-t választották, mivel ez az anyag nem túl vastag, jó a merevsége és sima a felülete. A dizájn formája bizonyos szerkezeti szilárdságot igényelt és olyan anyagot, amely elviseli az erős rillezést. A csomagoláshoz a lehető legsimább, mindkét oldalán mázolt anyagra volt szükség, mivel a hátoldal borostyánszínű, metallizált poliészterből készült, az előoldala pedig főként matt fekete színű.

Ez a doboz az ajándékcsomagolás kiváló példája. A design kiválóan mutatja be és védi a terméket. Tetszett a külső csomagolás drámai hatása, ahogyan az szétnyílik, hogy felfedje a benne lévő üveget, és a felhasznált töltőanyag az egész termék magas minőségét tükrözi. A dobozból való kibontás nagyon kielégítő élmény, mivel a doboz nagyon jól védi a terméket, miközben a meglepetés erejével hat. Mindent egybevetve, egy kifinomult és jól kivitelezett díszdoboz” – mondta Dr. Janet Shipton, az „Év Kartonja” díj zsűrijének tagja.

A postaládában

Szerző: Cari Simmons
Fotók: Windles
Márka: Windles
Termék: Üdvözlőlapok
Karton: Invercote

Üdvözlőlap: teljesen újrahasznosítható termék

Az innovatív tervezés és a fenntarthatóság iránti szenvedély kombinációjával a Windles kártya- és csomagolóanyag-nyomda mindig egy lépéssel a versenytársak előtt jár.

Amióta az internet létezik, azóta beszélnek a hagyományos üdvözlőlapok megszűnéséről. Michelle Mills, a Windles üzletfejlesztési menedzsere szerint azonban az üdvözlőkártyák népszerűbbek, mint valaha: „Ha valami, akkor a világjárvány csak megerősítette ezt. Az emberek többet gondolnak egymásra. Az üdvözlőkártya érzelmi üzenetet közvetít, és olyan egyedi termék, amely túlmutat egy egyszerű szöveges üzeneten”.

A Windles több mint 30 éve nyomtat kiváló minőségű üdvözlőkártyákat és egyéb termékeket. Az Oxford melletti Thameban működő brit nyomda az összes befejező munkát házon belül végzi. A tulajdonos és ügyvezető igazgató, Bruce Podmore úttörő szerepet játszott a hidegfóliázási eljárás bevezetésében, és kifejlesztett egy olyan rendszert, amelyet a nyomdák világszerte használnak. Ez az eljárás kiküszöböli a fémlaminálást, és teljesen újrahasznosítható terméket eredményez.

Az innováció szelleme és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség hatja át a Windlest – egy olyan vállalatot, amely folyamatosan keresi a fejlődés lehetőségeit. A vállalat fenntarthatósági törekvéseit a PrintWeek az „Év Környezetvédelmi Vállalata” díjjal ismerte el.

Prémium alternatíva

Márka: ZONE Premium
Termék: óvszercsomagolás
Karton: Invercote G 330 g/m2
Fotó: Johan Artursson

ZONE Premium dobozok laminált
dizájnnal rendelkeznek

A ZONE Premium dobozok egyszerű, de elegáns, leheletnyi arannyal laminált dizájnnal rendelkeznek. Ennek a japán márkának az óvszercsomagolását úgy tervezték, hogy kiemelkedjen a polcon, és a ZONE-t prémium alternatívaként és márkaként népszerűsítse. A feldolgozó, a Sakamoto Printing az Invercote G-t választotta a kiváló nyomtathatósága és formatervezési tulajdonságai miatt, valamint azért, hogy elkerüljék a repedezési problémákat. Az Invercote G-t presztízscsomagolásokhoz fejlesztették ki, ahol fontos a kivételes esztétikai eredmény és a nagy szilárdság.

Forrás: Inspire 2022/68 | Szerző: Cari Simmons |Fordítás: LUPE Magazin