fbpx

Lítiumkinyerés kisebb ökológiai lábnyommal

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 27.

A lítium az elektromos autók akkumulátorainak alapvető összetevője, azonban azok energiatároló egységeihez a kellő lítium bányászata jelenleg nem fenntartható módszerekkel történik. A fém termálvizekből kinyerése viszont környezetbarát alternatívával szolgálhat, és Európában több kitermelhető forrásra is bukkantak már.

Kép forrása: George Bower

 

Dél-Amerikában a lítiumot párologtató tavak használatával nyerik, máshol pedig a víz szennyezésével járó külszíni fejtéssel jutnak hozzá a ritka fémhez. A környezetkárosításon túlmenően az is probléma, hogy az Európai Unióban felhasznált lítium szinte teljes egésze mindössze néhány külső államból származik, ami veszélyeztetheti az ellátást.

A lítium a különböző ásványok és sók mellett geotermikus kutakban is fellelhető, és a sós geotermikus folyadékból történő kinyerése csupán minimális környezeti lábnyommal jár. Míg a tradicionális eljárások során párologtatással jutnak lítiumhoz, addig a geotermikus kutakból való kinyerés során a felszínre szivattyúzott vizet a fémhez hozzájutás után visszajuttatják a kéregbe. Ezen felül a víz által szállított hőt elektromos áram környezetbarát generálására használják.

Egy geotermikus erőmű tehát az áram- és hőtermeléssel egy időben lítiumot vagy más nyersanyagokat is termelhet, méghozzá szén-dioxid kibocsátása nélkül. Ez azt jelenti, hogy az energiaellátás dekarbonizálása költséghatékonyabban hajtható végre.

Európában több országban is zajlanak feltárások olyan geotermikus kutak találásának reményében, melyek lítiumot tartalmaznak. Kitermelhető forrásokra leltek már a franciaországi Elzászban, a svájci Bázel városa mellett, valamint München és Frankfurt régióiban is, az Egyesült Királyságban pedig Cornwall megyéjében folynak feltárások. A legtöbb kitermelhető forrás egyelőre úgy néz ki, hogy Németországban és Franciaországban található. Utóbbiban a német-francia határon fekvő Soultz Sous-Forêt településénél lévő termálvíz-tározóból becslések szerint évente 1500 tonnányi lítium-karbonátot lehetne kinyerni, ami az ország igényének 10 százalékát fedezhetné.

Az Európai Akkumulátor Szövetség (European Battery Alliance – EBA) oldalán megjelent cikk zárásként megjegyezi: további vizsgálatra szorul, hogy Európában pontosan mekkora potenciál is rejlik a lítium termálvízből való kinyerésében, ugyanakkor a kereslet növekedésével egyre több ország fog befektetéseket végezni a területen, olvasható az autoprooldalán.