fbpx

Nagy változást hozhat ez a találmány a csomagolóiparban

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 20.

Növényi cukrok felhasználásával készít bioműanyag palackokat egy holland cég. Ezek a hordozók a hagyományos műanyag palackokkal ellentétben rövid idő alatt lebomlanak, ráadásul az ismertebb bioműanyagoknál is fenntarthatóbbak.

A holland Avantium biokémiai projektjének köszönhetően létrehozta a növényalapú palackot. A céget olyan nagyvállalatok támogatják, mint a Coca-Cola vagy a Danone. Az Avantium által készített palackokat nem kőolajszármazékokból, hanem fenntartható módon termesztett növényekből kinyert növényi cukrokból állítják elő, írja a The Guardian.

Az Avantium terveit a Carlsberg is támogatja: a dán sörgyártó papírpalackban forgalmazná sörét, amikor is a palack belső, vékony műanyagfelülete készülne növényi műanyagból.

Az Avantium nyáron újabb vállalatokkal köt partneri megállapodást, és a tervek szerint évvégéig elindulhat a holland beruházás, olvasható az ÖKOROOM fordításában. A növényi műanyag nem csak azért fenntarthatóbb, mert nem kőolajból készül, valamint újrahasznosítható, de a lebomlási ideje is rövid: komposztálóban egy év alatt, a szabadban néhány évvel később bomlik le, mondta Tom van Aken, a cég vezetője.

A vállalat először évi 5000 tonna bioműanyag előállítását tervezi cukorrépa, kukorica és búza cukrainak felhasználásával, de az Avantium a kereslet növekedésére számít. A növényi műanyagból készült palackok 2023-ban kerülhetnek a boltok polcaira.

Képek forrása: Avantium