fbpx

Sokat tehetünk a műanyag újrafelhasználásáért

Írta: Csomor Zsolt - 2021 április 07.

A műanyagokról való vélemények mindig is megoszlók. Természetesen nem minden rossz, ami műanyagból készült, azonban van pár dolog, amit érdemes tisztázni velük kapcsolatban. Például azt, hogyan érdemes szelektíven gyűjteni, és mikor is éri meg.

 

műanyag szelektív gyűjtés

 

A műanyag szelektív gyűjtése

A műanyagok szelektív gyűjtése és újrafeldolgozása a műanyagszennyezés problémáját önmagában nem tudja megoldani. A világ összes műanyagjának ugyanis csak 9-10%-a kerül újrafeldolgozásra. Ezért szelektív gyűjtés mellett arra is kell törekedni, hogy a boltok polcain újrahasznosított termékeket, csomagolást keressünk. Ehhez persze tudni kell, hogy mely műanyagok újrahasznosíthatók – olvasható a Humusz Szövetség cikkében.

Az, hogy mi kerül újrafeldolgozásra, alapvetően az alábbi tényezők függvénye:

  • anyagfajta,
  • rendelkezésre álló technológia,
  • jelenlévő gazdasági rendszer,
  • rendelkezésre álló hulladékgazdálkodási rendszer,
  • felhasználók.

Átlagban 4-5-ször dolgozhatók fel újra, és akkor is csak úgy, hogy a megfelelő tulajdonságú anyagok kerülnek együtt felolvasztásra. Ellenkező esetben a sűrűségkülönbségük miatt elválnak egymástól, és gyengébb pontokat hoznak létre, szóval rosszabb minőségű anyag keletkezik.

Melyik műanyag gyűjthető szelektíven?

műanyag szelektív gyűjtés
Az alábbi táblázat egyszerűen és nagyszerűen összefoglalja a leggyakrabban használt 7 db műanyagfajtát (Kép forrása: Humusz)

 

De elsősorban az a legfontosabb, hogy a műanyagtermelést és -felhasználást csökkentsük környezettudatos tervezéssel, fogyasztással, és az egyszer használatos műanyagok visszaszorításával.