fbpx

A MOHU megnyitotta az első hulladékudvarát

Írta: Csomor Zsolt - 2024 május 26.

A MOHU Esztergomban adta át az első hulladékudvarát, ahol több mint 40 frakcióban ingyenesen adhatja le a lakosság a különféle hulladékot. Súlykorlátozást kizárólag a bontási hulladékra vezettek be.

Százas nagyságrendben követi a többi

Ünnepélyes keretek között adták át Esztergomban a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. első hulladéklerakóját, ahol minden magyarországi lakcímmel, lakcímkártyával rendelkező lakos ingyenesen számos hulladéktípust adhatnak le.

hulladéklerakó targonca kerítés
Képek forrása: Portfolio

A telephelyen többek között a gumiabroncsot, fa csomagolóanyagot, hungarocellt, veszélyes hulladékot (használt motorolaj, fékfolyadék, olajos flakon, olajszűrő, növényvédő szer, hajtógázos palack, elem, akkumulátor), fa- és bútorhulladékot, hullámkarton papírt, bontott elektronikai hulladékot, háztartási gépet, síküveget és a textilhulladékot is átveszik. Egyedül az építési, bontási hulladék átvételére határoznak meg súlykorlátot.

konténer szemetes tárolóedény kuka
Képek forrása: Portfolio

A lerakó heti hat nap lesz nyitva: hétköznap 20 óráig, valamint szombaton 16 óráig.

A következő 10 évben százas nagyságrendben lehet számítani újonnan létesülő hulladéklerakókra, ezzel is segítve a kitűzött 65%-os újrahasznosítási arány elérését. Az esztergomi létesítmény európai színvonalú – nemcsak a jogszabályoknak, valamint az előírásoknak, hanem a hulladékok tárolására, szállítására vonatkozó környezetvédelmi igényeknek is megfelel. Nincs átpakolás, rakodás, csak a konténereket kell mozgatni a szállítás során – mondta Pethő Zsolt, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

konténer kartondoboz
Képek forrása: Portfolio

A hulladéklerakóban több mint 40 féle frakcióban várják a kidobásra ítélt tárgyakat, vagyis a lehető legtöbb, egy háztartásban keletkező hulladékfajtát elkülönítve gyűjtik – olvasható a Portfolio oldalán.