fbpx

Tartós és biztonságos: új cumisüveg termékek a piacon

Írta: Molnár Tamás - 2024 augusztus 06.

A Thyseed kínai bébitermékeket gyártó cég bemutatta új cumisüveg-családját, amely a BASF hőre lágyuló alapanyagát használja. A polifenilszulfon (PPSU) élelmiszerrel való érintkezésre engedélyezett az EU-ban, az Egyesült Államokban és Kínában egyaránt, emellett kiváló mechanikai szilárdsággal, vegyszerállósággal, valamint  134 °C hőmérséklet határig túlhevített gőzzel szembeni ellenállással rendelkezik. Ezek a tulajdonságok biztosítják, hogy a cumisüvegek biztonságosak legyenek, miközben könnyűek, törésállóak és átlátszóak.

Az átlátszó, enyhén mézszínű Ultrason P 3010 közepes viszkozitású, szívós, feszültség-repedésálló. Alkalmas fröccsöntéses fúvással való megmunkálásra, ami a cumisüvegek legelterjedtebb gyártási folyamata Ázsiában. A palackokat úgy tervezték, hogy ellenálljanak a mosogatógépben és a mikrohullámú sütőben előforduló magas hőmérsékletnek, viszont újra felhasználhatók legyenek, anélkül, hogy elveszítenék mechanikai tulajdonságaikat vagy optikai megjelenésük változna. A Thyseed és a BASF más termékek esetében is tervezi felhasználni ezt az új alapanyagot. Az Ultrason a BASF poliéterszulfon (Ultrason E), poliszulfon (Ultrason S) és polifenilszulfon (Ultrason P) termékcsaládjának kereskedelmi neve. Az Ultrason márka alá tartozó anyagok rendkívül kedvező tulajdonságai miatt számos háztartási és vendéglátóipari alkalmazásban helyettesíthetik a hőre keményedő anyagokat, fémeket és kerámiákat. Ideálisak ivópalackok gyártásához, ráadásul nem színeződnek el gyümölcslevek, üdítőitalok, zöld vagy fekete teával érintkezve sem.

A BASF szeretné ezekkel a fejlesztésekkel megvetni a lábát a fontos bébiétkeztetési termékek piacán. A két cég stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amelyet hivatalosan a 2024. július 17-én Sanghajban tartott bemutató rendezvényen írtak alá. A megállapodásban foglaltak szerint műszaki fejlesztésekben, valamint az újrafelhasználhatóság és a szigorodó egészségügyi szabványoknak való megfelelésben is együttműködnek. A BASF több országban tervez hasonló megállapodásokban rögzített módon együttműködni partner cégekkel, amihez a cég a helyszínen tud technikai segítséget nyújtani a termékfejlesztés technológiai problémáinak megoldásában.

Forrás: https://www.packaginginsights.com/news/basf-equips-chinese-baby-products-brand-with-thermoplastic-for-bottle-manufacturing.html