fbpx

Kamionos fuvarozás: tiniket a volán mögé?

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 03.

Ha nem is jó kedvükben, de a németek legalábbis ezt fontolgatják.

17 évesekkel a kiöregedés ellen

A teherautó-vezetők hiányával indokolják azt a javaslatot – pontosabban egyelőre kérvényt –, amit a német kormánypártok nyújtottak be Alsó-Szászország parlamentjében. A kezdeményezés lényege az, hogy a C/C+E kategóriás vezetői engedély alsó korhatárát 17 évre csökkentsék – idézi a Die Zeit német napilapot a Trans-info. Nemcsak a németeknél, hanem egész Európában – nálunk is – tapasztalat és félelem, hogy honnan lesz munkaerő-utánpótlás a szektorban. Egyre kevesebbek számára vonzó a nagy igénybevétellel, felelősséggel járó munkakör, így fenyeget, hogy egyre inkább elöregszik a szakma.

fuvarozas
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Nem új: a B-s jogsi mellék kapnák a C/E-t is

A németek javaslata azt is tartalmazza, hogy a 17 évesek alkalmazásakor egy kísérőt biztosítani kell mellette, de egyébként lehetővé tennék a C/C+E kategóriás jogsi megszerzését akkor, amikor a fiatal személyautó-jogosítványt szereznek. (Ma még megelőző kritérium a teherautós képzéshez a B-kategória.) Németországban azzal is érvelnek, hogy a járművezetői hivatás iránt érdeklődők jellemzően 16 évesen hagyják el az iskolát, de az előírások szerint várniuk kell két évet, hogy vezetői engedélyt szerezhessenek teherautóra, és munkát vállalhassanak a szakmában. Ez sok fiatalnak elveszi a kedvét.

Ha kissé meredeken hangzik is a javaslat, nem új: öt éve Peter Bassen német vállalkozó jelentette be – már akkor is a járművezető-hiány miatt.

forrás: Trans.info