fbpx

A nehézségek ellenére növekedésre számít a csomagolóipar

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 09.

Habár a munkaerőhiány és az ellátási lánc problémái mellett a fenntarthatóság és a szabályozások is aggodalomra adnak okot, a csomagolóipar igen optimista a növekedésével kapcsolatban.

A digitális nyomtatásban lehet a legnagyobb fejlődési potenciál

A Label & Narrow Web „2024 Labels and Packaging State of the Industry Report” szerint a gyártók és szállítók 63 százaléka „nagyon bizakodó” az iparág növekedésével kapcsolatban: ez az arány jelentős növekedést mutat az előző évhez képest. Bár az optimisták többsége címkékkel és csomagolással foglalkozik, a problémák között még mindig ott van a munkaerőhiány és az ellátási lánc nehézségei.

digitális nyomtató
Kép forrása: Canada Print Service

A címkék és csomagolások fontosak maradnak, mivel például egy iPad-et nem lehet digitális dobozba csomagolni – vagyis lehet, de azt nem tudják fizikálisan használni. A munkaerőhiány és az ellátási lánc problémái mellett a fenntarthatóság és a szabályozások is aggodalomra adnak okot – olvasható a Print&Packtech oldalán.

A gyártók és szállítók közötti különbségek is feltűnnek, például a gyártók nagyobb figyelmet fordítanak az ellátási láncra és a fenntarthatóságra. Mindkét csoportban a digitális nyomtatásban látják a legnagyobb fejlődési potenciált az elkövetkező 5-10 évben. A résztvevők túlnyomó többsége fontosnak tartja az iparági szervezetekhez való tartozást, de az egyes résztvevők száma egyre csökken, így a tagokra nagyobb figyelem helyeződik.