fbpx

Újgenerációs elektromos tehergépkocsi – hosszú utakra is

Írta: Sajtóközlemény - 2024 szeptember 01.

A DAF Trucks készül a teljesen elektromos tehergépkocsik új termékcsaládjának sorozatgyártására. Hollandia több vezető fuvarozója is üzembe helyezett már ilyen járműveket, és mindegyikük rendkívül pozitív visszajelzésekkel szolgált.

„Az év nemzetközi tehergépkocsija”

Az új generációs DAF Electric járművek az XD és az XF típusokon alapulnak, amelyek elnyerték „Az év nemzetközi tehergépkocsija” címet, és új szabványokat teremtettek a hatékonyság, a biztonság és a kényelem terén. Akár 350 kW/480 LE teljesítményű elektromos motorjaikkal és az akkumulátorcsomagok széles választékával (2–5 csomag) közel 500 zéró károsanyag-kibocsátású kilométer hatótávra képesek. Az elektromos DAF-tehergépkocsikon nagy energiasűrűségű LFP (lítium-vas-foszfát) akkumulátorokat használnak, amelyek rendkívül előnyösek a termikus biztonság, az üzemélettartam és a töltési ciklusok száma tekintetében – olvasható a DAF Trucks sajtóközleményében.

elektromos tehergépkocsi
Képek forrása: DAF Trucks

Teljesítmény az úton

A DAF a legnagyobb szállítmányozó cégek közreműködésével teszteli az új XD és XF Electric generációt, akik most állítják forgalomba az első járműveket. Eddigi reakcióik rendkívül lelkesek. „XD Electric járművünkkel közel 500 kilométert sikerült megtennünk egyetlen töltéssel” – nyilatkozta Gerlof Oegema, a nagy múlttal rendelkező Oegema Transporttól. „Újabb töltéssel napi 1000 kilométert tudnánk megtenni, ami érdekes lehetőségeket teremt a hosszú távú fuvarozásban.”

A nijmegeni Cornelissen Transport egy DAF XD és egy DAF XF Electric tehergépkocsit vett át, amelyekkel elsősorban szupermarketekbe szállítanak árut. „A járművek tökéletesen megfelelnek a zéró károsanyag-kibocsátásra irányuló törekvésünknek” – fogalmazta meg Peter Leegstraten beszerzési és innovációs igazgató.

elektromos tehergépkocsi pótkocsi
Képek forrása: DAF Trucks

A DAF-tehergépkocsik járműkoncepciója pedig tökéletesen alkalmas a városi vezetéshez. A nagy szélvédő, az alacsony övvonalak, az utasoldali kiegészítő ablak és a digitális kamerák tökéletes közvetlen látóteret biztosítanak, és az elektromos hajtáslánccal együtt ideális kombinációt alkotnak számunkra – tette hozzá Peter Leegstraten.

Összeállította: Csomor Zsolt