fbpx

Elhunyt a CSAOSZ egykori főtitkára

Írta: Csomor Zsolt - 2024 október 08.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség mély fájdalommal tudatja a tagjaival és a szakmai közösséggel, hogy dr. Kertész Béla, a CSAOSZ korábbi főtitkára életének 80. évében elhunyt.

A csomagolóipar méltán elismert szakembere volt

Dr. Kertész Béla kémia-fizika szakos tanári diplomáját az ELTE Természettudományi Karán 1968-ban kapta, majd a BME Vegyészmérnöki Karán műanyag alkalmazástechnikai szakmérnöki oklevelet szerzett. Ott védte meg – zsugorfóliák témában – egyetemi doktori disszertációját.

Dr. Kertész Béla

Első munkahelye az Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet volt, ahol a műanyag csomagolószerek témafelelőse lett, de hamarosan vezetői beosztást kapott – főosztályvezetői, fejlesztési és főmérnöki munkaköröket töltött be közel három évtizedig. Feladatkörét a csomagolási szakterület központi fejlesztése és ezzel összefüggésben nemzetközi együttműködés jelentette. Irányítása alá tartozott a csomagolásvizsgáló laboratórium, nevéhez számos fejlesztés-előkészítő és információ-szolgáltató projekt fűződik.

A HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny szervezésében kezdetek óta aktívan részt vett, a Bírálóbizottsági titkári feladatait mind Intézeti munkatársként, mind CSAOSZ főtitkárként ellátta.

Szakmai társadalmi munkája a csomagolási szakterület szinte összes szervezetét érintette. A MTESZ Központi Anyagmozgatási és Csomagolási Bizottságának titkáraként közreműködött a BUDAPACK, majd a BUDATRANSPACK Szakkiállítások létrehozásában és szakmai támogatásában.

Megalakulásakor a Magyar Kereskedelmi Kamara Csomagolási Tagozatának titkára, majd 1990 után a Tagozat alapjain megalakult CSAOSZ szaktitkára, 2002 és 2010 között pedig főtitkára volt. A CSAOSZ alszövetségének, a Magyar Aeroszol Szövetségnek alapítója és titkára is volt.

A Magyar Szabványügyi Testület Csomagolási Műszaki Bizottság elnöke is volt, és tagja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Csomagolási Műszaki Tanácsadó Bizottságának. A Csomagolási Világszövetségben Magyarországot képviselte.

Szakirodalmi munkássága meghatározó értéket képvisel, a nemzetközi szaksajtó közleményeit kivonatos formában megjelentető OMIKK Szakirodalmi tájékoztató: Csomagolás folyóiratnak évtizedekig főszerkesztője volt.

Könyvei:

• Műanyag csomagolószerek (Műszaki Könyvkiadó, 1985), Magyarázatos szabványgyűjtemény a cso-magolások megfelelőségének igazolására (MSZT, 2006), lektorként: Fém csomagolószerek (Műszaki Könyvki-adó, 1990).

• A BME Vegyészmérnöki Karán óraadó tanári feladatokat vállalt, a Budapesti Műszaki Főiskola (ma: Óbudai Egyetem) Csomagolástechnikai Szakirányán az államvizsga bizottság elnökeként kíséri figyelemmel a szakmai utánpótlást. Szakmai munkája elismeréseképp 2010-ben gazdasági miniszteri kitüntetésben részesült.

Vezetői munkássága alatt szakmai igényességével sok, ma a szakmában elismertségnek és megbecsülésnek örvendő szakembert nevelt ki.

Nyugodj békében Főtitkár Úr!