Európa vezető snack- és édességvásárán a látogatók környezetbarátabb, gazdaságosabb, ezáltal korszerűbb csomagolási eljárásokat ismerhetnek meg. A 250 kiállító termékeit bemutató szakvásáron nagy szerepet kap a fenntartható és újrahasznosítható csomagolás. A vásárduo egyik tagja, a ProSweets a beszállítói iparra specializálódott, az ISM pedig a késztermékekre.
Szerteágazó kínálat, sokszínű trendek
A kemény karamelltől, a gumicukron, csokoládén, medvecukron és a sörös perecen át, a gluténmentes, vegán és zsírszegény snack-termékekig a mai édességek és snackek piaca éppoly sokszínű, mint az azt irányító trendek. A színes csomagolású termékek a legfontosabb szezonális eseményeken kívül – mint például a karnevál, a húsvét, a Halloween vagy a karácsony – is vonzóak a vásárláshoz. A szupermarketek polcaira pillantva látható, hogy a márkás termékeket gyártó cégek és kereskedők egyre inkább a fenntartható, újrahasznosítható csomagolást részesítik előnyben. Az Expert Stage és a Sweet Week Talks & Tasting színpadon izgalmas programmal és jövőorientált bevált gyakorlati példákkal szolgálnak az iparág jelenlegi kihívásaira, mint például az emelkedő nyersanyag- és energiaárak, a magas személyi költségek, a szakképzett munkaerő hiánya és a termelési folyamatok lassú digitalizálása.
Külön kiemelt esemény az első alkalommal megrendezésre kerülő Sweet Week, melyen gyakorlati példákat ismerhetnek meg a látogatók a mesterséges intelligencia költséghatékony gyártáshoz való használatára vonatkozóan. Ezek az innovatív technológiák nemcsak a gyártási folyamatokat és a minőségellenőrzést optimalizálják, de az édesipar teljes értékláncát is.
Újrahasznosítható anyagok
Nagyon népszerű a tavalyi innováció, a ragasztót egyáltalán nem igénylő kartoncsomagolás. A Schubert továbbfejlesztett környezetbarát megoldása a Dotlock, amely nem igényel ragasztót a kartoncsomagolásban. A dotlock eljárást alkalmazó, ragasztómentes csomagolás a fémek összekapcsolására szolgáló clinch technológián alapul. Ehhez két vagy több réteg kartont helyeznek egymásra, majd az egyik oldalról tűvel átszúrják, a másik oldalon gallért képezve. Ezt rányomják a kartonra, ami további anyagok nélkül stabil erőt és pozitív kapcsolatot hoz létre. A lyuk mérete változó. Minél nagyobb és vastagabb az anyag, annál nagyobbak a lyukak. Ezek számától és elrendezésétől függően ugyanaz a szilárdság érhető el, mint a ragasztott csatlakozással.
Sok innováció létezik a karton-monofólia hibrid megoldásainál, amelyek jelentősen minimalizálják a műanyag felhasználását. Gyakori az intelligens csomagolásdizájn, amely kisebb térfogatot eredményez, így több és könynyebb csomag rakható egymásra, tárolható és szállítható – és ez csökkenti a szállításhoz és a hűtéshez szükséges energiaigényt.
A többrétegű laminátumok egyre inkább kiszorulnak, mivel nehéz vagy lehetetlen szétválasztani őket, így nem hasznosíthatók újra. Alternatív megoldásként nagyon népszerűek az újrahasznosítható papíralapú csomagolóanyagok. Ez a tendencia a kiállításon is nagyban tükröződik.
A Papacks igényes műanyagmentes papírpép élelmiszer-csomagolást gyárt, egyedi igényekre szabva. Bioműanyag vagy polisztirol helyett öntött szálból készült természetes csomagolást ajánlanak friss rost alapanyagokból, amelyeket saját fejlesztésű növényi eredetű, műanyagmentes bevonattal látnak el. Az újrahasznosítható PP- és PE-alapú monoanyagok alkalmasak például visszazárható állótasakok készítésére édes és sós ételekhez. A csomagolási folyamat során azonban nagyobb kihívást jelentenek, mint a hagyományos fóliaszerkezetek.
Könnyebben szakadnak, nehezebben hegeszthetők vagy gyengébb hajtogatási tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért olyan technológiai kiigazítások szükségesek, amelyeket az édességgyártók a meglévő utólagos beszerelési lehetőségeknek köszönhetően plug-and-play segítségével hajthatnak végre rendszereiken. Ez azt jelenti, hogy könnyű az átállás a hagyományosról az újrahasznosítható fóliákra.
Kiváló megoldás a fenntarthatósági elvárásokra
A csomagolóanyaghoz igazodó formázó vállak új geometriájával már nem áll fenn a papír gyűrődésének vagy elszakadásának veszélye a flowpack kialakítása során. A látogatók élőben láthatják működés közben a flowpack csomagológépeket és kartonozókat, amelyek együttesen lehetővé teszik a táblás csokoládé elsődleges és másodlagos csomagolását papíralapú anyagok felhasználásával. Az ACMA olyan flowpack gépeket kínál, amelyek papíralapú anyagokkal ugyanolyan teljesítményt nyújtanak, mint hagyományos csomagolással.
A kiállítási központ másik izgalmas témája az új technológiák alkalmazása, amelyek lehetővé teszik az ultrahang segítségével történő kereszthegesztést. A hegesztés különösen alkalmas monofilmből vagy papíralapú fóliából készült újrahasznosítható tasakokhoz – ez azt jelenti, hogy az édességgyártók zökkenőmentesen átválthatnak a fenntartható csomagolásra, optimális termékvédelemmel. A csomagolás a teljes logisztikai láncon végigkíséri az édességeket és rágcsálnivalókat.
Megőrzik a termékek formáját, színét és tapintását – ezáltal vonzó megjelenésüket az értékesítés helyén. Érthető, hogy az újrahasznosítható és erőforrás-takarékos csomagolás egyre inkább előtérbe kerül a hagyományos koncepciókkal szemben. A ProSweets Köln kiállítói nemcsak a fenntarthatósági követelményeknek megfelelő megoldásokkal válaszolnak erre a trendre, hanem optimálisan védik a csomagolt terméket az élelmiszer-veszteség minimálisra csökkentése érdekében.
Lehetőségek az élelmiszerpazarlás leküzdésére
Nem ok nélkül került a figyelem középpontjába ez a téma – a világon megtermelt élelmiszerek körülbelül egyharmada ugyanis elvész. A veszteségek az értéklánc minden szakaszában előfordulnak, és nagyrészt a romlásból erednek. Csak az EU-ban évente körülbelül 59 millió tonna élelmiszer megy kárba – ez személyenként 131 kilogrammnak felel meg. A csomagolás fontos szerepet játszik e probléma megoldásában. Segítenek csökkenteni az élelmiszeripar környezetre gyakorolt hatását azáltal, hogy megvédik a termékeket a szállítás közbeni sérülésektől, biztosítják a biztonságos szállítást a fogyasztókhoz, valamint meghosszabbítják az eltarthatóságot. Átlagosan a csomagolás az élelmiszerek, éghajlatra gyakorolt hatásának csak körülbelül 3–3,5 százalékáért felelős.
A fennmaradó 97 százalék az élelmiszer előállításából, szállításából és ártalmatlanításából származik. Ez a „Stop hulladék – Save food” kutatási projekt eredménye, amely a csomagolt élelmiszerek környezeti hatását hasonlította össze. Az élelmiszerpazarlás csökkentésére másik lehetőség az igény szerinti kisadagos csomagolás – például a kisméretű édességek megfelelő adagokban történő csomagolása. Megvalósításuk azonban csak akkor lehetséges, ha minőségromlás nélkül tölthetők. A csomagológép-gyártók innovatív technológiákkal támogatják az édesség- és snackgyártókat abban, hogy felkészüljenek ezekre a piaci feltételekre, és versenyképesek maradjanak.
A kíméletes kezelés véd a törés ellen Ezt többek között a pick and place robotok biztosítják, amelyek a digitalizáció és az automatizálás eredményeként egyre nagyobb szerepet töltenek be a csomagolósorokon. Megragadják az édességet, és milliméteres pontossággal tálcákba, dobozokba vagy hőformázott csomagolásba rakják. A következetesen gondos kezelés és adagolás elengedhetetlen – különösen érzékeny termékek, például sütemények vagy kekszek feldolgozásakor – annak érdekében, hogy megóvjuk őket a mechanikai igénybevételtől és a töréstől. Ezzel pedig minimalizáljuk a veszteséget. Az intelligens pick and place technológia és a különlegesen kíméletes adagolómodulok biztosítják a termékek folyamatos behelyezését a legnagyobb sebességnél is, hozzájárulva ezzel a megbízható folyamathoz. Végső soron gyakorlatilag minden nem tervezett megállás azt jelenti, hogy a visszautasított termékek már nem értékesíthetők.
Nagy teljesítmény, esztétikával és a kreativitással ötvözve
A Sacmi Packaging & Chocolate új megoldásokat mutat be a csokoládé és különféle édességek feldolgozására és csomagolására. A technológia lehetővé teszi a gyártók számára, hogy reagáljanak a piaci trendekre és a változó fogyasztói szokásokra. Két kulcsfontosságú innováció biztosítja a maximális rugalmasságot az összetett, kreatív csokoládétermékek csomagolásánál. A teljesen elektronikus HTB csomagológép akár 250 termék/perc sebességével és rendkívüli csomagolási minőségével piaci mércét állít fel. A Sacmi Packaging & Chocolate most még hatékonyabbá és rugalmasabbá tette a rendszert. A HTB-t számos fontos újdonsággal látták el: például a külső csomagoláshoz már előre vágott papírt is használhat az előre vágott karton helyett. Ezenkívül a kiálló összetevőket – például egész mogyorót tartalmazó csokoládék – így már hatékonyan feldolgozhatók.
A H-SM a Sacmi Packaging & Chocolate új csomagológépét kifejezetten üreges csokoládék csomagolására fejlesztették ki, amelyek különösen karácsonykor vagy húsvétkor népszerűek. Különlegessége a szervomotoros rendszer bevezetése, amely hibrid üzemmódban vezérli a szálapplikátort.
Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy bármilyen csomagolt terméket nagyszerű dekorációvá alakítsanak, amely könnyedén felakasztható a karácsonyfára vagy a húsvéti ágakra. A 140 darab/perc sebességű H-SM a nagy teljesítményt az esztétikával és a kreativitással ötvözi egyedi termékek előállításához.
A 4R módszernek köszönhetően elemezhető a csomagolás
A lengyel Polipack kiváló minőségű bio és újrahasznosított alapanyagú PP- és PET-műanyag csomagolásokat mutat be. Az új csomagolási projekteknél már bevezették a 4R módszert, így minden új csomagolást elemeznek a következő szempontok szerint: súlycsökkentés, újrafelhasználás lehetősége, alternatív anyagok használata (pl. újrahasznosított anyagok), valamint az újrahasznosításra alkalmasság.
A Theegarten-Pactec a különböző csomagolási formákhoz több mint 30 egyedi megoldást kínál a kisdarabos édességek számára. A három fő termékkategória a kemény cukor és az előre formázott termékek, a kemény és lágy karamell, valamint a csokoládé. A csomagológépek alkalmasak környezetbarát, papíralapú csomagolóanyagok és újrahasznosítható műanyag monofóliák feldolgozására.
A kiállítást tekintve azonban világossá válik, hogy a fenntarthatóság nem ér véget a környezetbarát anyagoknál.

Kiss Rozália