Magyarország új globális és hazai vezetőséget üdvözölhet
Új főigazgató irányítja a fenntartható csomagolásért dolgozó globális szövetséget, az FBCA-t. A szervezet élére Sebastian Bartels került, míg Magyarországon Nyikos Ágnes változatlanul folytatja a hazai szakmai munkát.
Az FBCA főigazgatói posztját Sebastian Bartels tölti be
2025-ben megalakult a Food and Beverage Carton Alliance (FBCA) – azaz az Élelmiszeres- és Italos Karton Szövetség – mint globális platform, amely egyesíti az italoskarton-gyártókat és papír beszállítóikat. Az ACE és az EXTR:ACT, két nagy múltú és jelentős szervezet egyesüléséből létrejövő FBCA az élelmiszeres- és italoskartonok, mint alapvető, megújuló és körforgásos csomagolási megoldás mellett áll ki, amelyek hozzájárulnak a jövőben az élelmiszerellátás ellenállóképességéhez és alacsony szén-dioxid-kibocsátáshoz.
Ez év júniusától az FBCA főigazgatói posztját Sebastian Bartels tölti be, aki több mint két évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a fenntarthatóság és a stratégiai átállás területén – így személyével ágazatokon átívelő szemlélettel járul hozzá a szervezet kibővített globális küldetéséhez. „Az élelmiszeres- és italoskartonok kulcsszerepet játszanak a hulladékcsökkentésben és a biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású élelmiszer rendszerek támogatásában” – mondta az új főigazgató. „Várom az együttműködést tagjainkkal az iparág globális hangjának megerősítése és az innováció felgyorsítása érdekében az értéklánc mentén.”
Nyikos Ágnes folytatja a hazai szervezet vezetését
Magyarországon Nyikos Ágnes folytatja az Italos Karton Egyesülés, az italoskarton-iparág hazai szervezetének vezetését az FBCA-val való együttműködésben. Nyikos Ágnes kiterjedt szakmai háttérrel rendelkezik a környezetpolitika és a hulladékgazdálkodás terén, és elkötelezett az italoskartonok szelektív gyűjtésének és újrafeldolgozásának növelése mellett.
„A fenntarthatóság szívügyem, ezért nagy várakozással tekintek az érintettekkel való együttműködés elé, hogy közösen érjük el a kitűzött ambiciózus célokat, jelentős hatást gyakorolva a körforgásos gazdaságra és környezeti fenntarthatóságára.”
Újrafeldolgozásra tervezve
Az élelmiszer- és italoskartonok elsődlegesen megújuló farostokból készülnek, és újrafeldolgozásra lettek tervezve. Világszerte több mint 250 milliárd italoskartont[1] értékesítettek, és Európában, az Európai Unió 30 tagállamának átlagát tekintve a használt italoskartonok körülbelül 50%-át jelenleg visszagyűjtik újrafeldolgozás céljából.
Az iparág több mint 200 millió eurót fektetett újrafeldolgozó kapacitások kiépítésébe, és további 120–150 millió euró beruházását tervezi 2027-ig[2], hogy kielégítse a növekvő keresletet. Ezek a beruházások magukban foglalják a PolyAl (poli-alumínium) újrahasznosításának bővítését is, amely kulcsfontosságú az anyagvisszanyerés maximalizálásában.
Az FBCA szén-dioxid-kibocsátásról szóló infografikája[3] kiemeli, hogy a tej és gyümölcslé csomagolására használt italoskartonok karbonlábnyoma alacsonyabb, mint sok más csomagolási alternatíváé. A hosszabb eltarthatósági idő, az élelmiszerpazarlás csökkentése és a biztonságos szállítás lehetősége miatt ezek a csomagolások a fenntartható élelmiszerrendszerek alappillérei.
Az ipar, a lakosság és a többi érintett egyaránt kulcsszerepet játszik abban, hogy a szelektív hulladékgyűjtési kapacitások igénybevételével Magyarországon a használt italos kartonok visszagyűjtési és újrafeldolgozási aránya növekedjen környezetünk és éghajlatunk védelmére meghatározott célok elérése érdekében.
További információ:
https://fbcaglobal.com
https://italoskarton.hu/

1 Forrás: www.fbcaglobal.com
2 Forrás: https://fbcaglobal.com/storage/files/updated-recycling-facts_1.pdf
3 Forrás: https://fbcaglobal.com/news-and-resources/news/fbca-infographic