Az európai uniós vendéglátásból származó élelmiszer-hulladék jelentős része jelenleg lerakókba kerül. Egy új projekt viszont bioalapú, fenntartható nyersanyagot állítana elő belőle. A kulcs a szilárd fermentáció – víz nélkül, mikroorganizmusokkal.
Élelmiszer-hulladékból mezőgazdaságban felhasználható műtrágya
Az EU évente több mint 59 millió tonna élelmiszer-hulladékot termel, ami nagyjából 132 kilogrammot jelent egy főre vetítve. Ennek 11 százalékáért a szálloda-, vendéglátó- és éttermi szektor (HORECA) a felelős.
Becslések szerint a HORECA-hulladék 99 százaléka hulladéklerakóba kerül – mondta Bruno Iñarra, az AZTI spanyol kutatóközpont élelmiszer-fenntarthatósági szakértője. Bár egy részét komposztálják, a komposzt általában nem tartalmaz elegendő tápanyagot a mezőgazdaság számára.
Az általa vezetett, EU által finanszírozott LANDFEED projekt célja, hogy az éttermekből és vendéglátóegységekből származó hulladékot bioalapú, mezőgazdaságban felhasználható műtrágyává alakítsák.
Az azonban nem könnyű – magyarázza –, mivel minden egyes hulladéktétel eltérő összetételű, és az élelmiszer-hulladék kezeléséhez szükséges technológia többsége még kísérleti fázisban van. Az öt országot átfogó projekt a technológiai és eljárási alkalmazkodásra fókuszál, hogy fenntartható műtrágyákat tudjanak előállítani.
A kutatók ún. „szilárd fermentációs” módszert alkalmaznak, amely során kis vagy nulla vízfelhasználással mikroorganizmusokat tenyésztenek az élelmiszer-hulladékban. Ezek az organizmusok enzimeket termelnek, amelyek lebontják a hulladékot, és bioaktív vegyületeket állítanak elő – ezek a molekulák serkentik a növények növekedését.
Szöveg forrása: NRGReport