fbpx

Konténereket telepítettek a fóliahulladék begyűjtésére

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 17.

Száz darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az országban az idei év első felében a mezőgazdasági műanyag fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez. Tavaly a hulladékgyűjtést 280 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette a minisztérium – mondta Nagy István, az agrárium első embere Lébényben, a Green Technológia Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón.

 

Hulladék újrahasznosítása

A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez az agrártárca támogatásával száz speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az országba (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

Magyarországon a mezőgazdaságban évente mintegy tízezer tonna fóliahulladék képződik

Ezek gyűjtésével csökken az illegális lerakások és égetések száma, így a fóliahulladék környezetre és emberi egészségre gyakorolt hatása is, egyben ez jelentős előrelépést jelent a levegő-tisztaság védelem terén is.

Utoljára vasárnap (február 14-én) minősítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ Putnokon veszélyesnek a levegőt; míg Salgótarján és Sajószentpéter levegője egészségtelen kategóriában sorolta; Kazincbarcika, Miskolc és Eger levegője pedig kifogásolt minősítést kapott a magas szállópor-tartalom miatt. Feltételezhetően a jelenlegi környezeti terhelésért a hideg időjárás miatti tüzelés a felelős. A levegőhigiénés indexén javítani lehet a helytelen tüzelés -, illetve illegális hulladékégetések mellőzésével.

 

Hulladék újrahasznosítása

Műanyag hulladékból készült granulátum (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A hulladék begyűjtését és a feldolgozását az egész ország területére ki kell terjeszteni

A rendszer a lakosságot, a mezőgazdasági ágazatot, a vállalkozói szektort és a hulladékgazdálkodási szakpolitika céljait is szolgálja. Segítségével a fenntartható mezőgazdaság, a körforgásos gazdasági modell működtethető.

Nagy István rámutatott arra, hogy a Green Technológia Kft. lébényi telephelyén – a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett – technológia alkalmazásának előnye: végrehajtható a fóliahulladékok és egyéb, a mezőgazdaságban szükségszerűen keletkező műanyag hulladékok gyűjtése, feldolgozása és újrahasznosítása, ezzel is a környezeti terhelés csökkentése.

 

Hulladék újrahasznosítása

Fóliahulladékok és egyéb, a mezőgazdaságban szükségszerűen keletkező műanyaghulladékok gyűjtése, feldolgozása és újrahasznosítása (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A szemét újrahasznosítása

A lébényi telephelyen a Kisalföldön létesítendő 15 gyűjtőpontról szeretnék a fóliahulladékot és egyéb műanyag hulladékot begyűjteni – mondta el Nagy Lajos, a mosonmagyaróvári székhelyű Green Technológia Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiával száraz agglomerátumot készítenek a begyűjtött műanyag hulladékból, majd a mezőgazdaságban és az iparban is használható termékeket gyártanak: álláskönnyítő lapot; zajvédő lapot; gyeprácsot; rézsűtartó hálózatokat; vödröket; zöldségesládákat; dobozokat.

Az első évben a lébényi telephelyen mintegy 800 tonna műanyag hulladékot szeretnének feldolgozni, a továbbiakban ez növelnék 1200 tonna/évre. Előnye a rendszernek, hogy támogatja a termelőket is, mivel a gazdák a gyűjtőpontokon ingyen tehetik le a műanyag hulladékot, amelyről igazolást is kapnak.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc