Miért fontos a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése, és hogyan hasznosul? A MOHU tavaly tesztjelleggel bevezette a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtését, így a biohulladék is a körforgásos gazdaság részévé válhat. De vajon hogyan lesz például banánhéjból villamos energia? Itt a válasz!

A Magyarországon keletkező hulladék mintegy 35 százaléka lebomló szerves anyag. Ha ezt mind feldolgoznánk, annyi energiát termelhetnénk, mint amennyit a paksi atomerőmű egy év alatt előállít. A tudatos szelektív gyűjtés révén pedig ezt gyakorlatilag ingyen elérhetjük közösen.
Mi kerülhet a barna kukába?
A biohulladék újrahasznosulása
A MOHU elsőnek 14 városban osztott ki barna kukákat a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtésére. Ezekbe többféle szerves hulladék elhelyezhető: többek közt gyümölcs- és zöldségmaradékok, kávézacc, teafű, tojáshéj, tejtermékek, főtt ételmaradék és pékáru.
A biohulladék közé azonban nem szabad csontot, élelmiszer-csomagolást, papír zsebkendőt, levelet, ágat és a kommunális hulladékot tenni. Részletesebb lista IDE kattintva található.
A biohulladék hasznosulása
Begyűjtés
A barna kukákat a MOHU kukásautói hetente kétszer ürítik, majd az összegyűlt konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogázüzembe szállítják hasznosításra. Ennél a hulladéktípusnál nincs külön előválogatás, de a barna edények tartalmát a kukások ellenőrzik begyűjtéskor. Ha túl sok idegen anyag kerül a kukába, akkor nem hasznosító a tartalma, és a kommunálisba kerül.
Feldolgozás
A biogázüzemben a szerves hulladékot oxigénmentes környezetben 40-45 °C-on mintegy 30-40 napon át folyamatosan keverik. Ennek során biogáz szabadul fel, amelyet villamosenergia-termelésre használnak. A fennmaradó anyagot pedig a mezőgazdaságban hasznosíthatják természetes trágyaként.
Szöveg forrása: MOHU