fbpx

Innovációs és újrahasznosító központ épül Karcagon

Írta: Szerkesztőség - 2014 február 20.

Food-Grade Élelmiszer-ipari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központ elnevezéssel tudományos bázis és műanyag palack újrahasznosító (regranulátum készítő) üzem épül a frissen avatott karcagi ipari park területén. A hazai ásványvíz kitermelés és palackozás egyik meghatározó társasága, a Buszesz Csoport csaknem 3 milliárd forint értékű fejlesztésével megteremthető az élelmiszerek, italok csomagolására használt, majd feleslegessé vált PET műanyag palackok újrahasznosítása. A karcagi innovációs központban létrehozandó tudományos bázis és gyártó üzem ad helyet a kutatási alapot képező technológiai sornak, kutatólaboroknak, valamint a fejlesztési helyiségeknek is.

 

 

Plutzer Tamás, a Buszesz – Aquarius-Aqua cégcsoport, a Recy-Pet Hungária Kft. vezetője a készülő központ kapcsán elmondta, Karcagot azért választották helyszínként, mert itt kapták a számukra legjobb ajánlatot hulladékfeldolgozási programjuk megvalósításához. A PET palackok felhasználásának növekedése a különböző italok gyártásában töretlen, viszont újrahasznosításuk még bőven tartogat fejlesztési lehetőségeket. A PET újrafeldolgozása a világban szinte egy külön iparággá szélesedett. A karcagi innovációs központ létesítésével hazánkban egyedülálló módon kívánják fejleszteni a hulladék újrahasznosítás technológiáját. A többször újra granulálható műanyagok kiterjesztésével jelentősen csökkenthető a környezetterhelés, de nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az ismét élelmiszerek csomagolásához hasznosítható anyagokkal enyhíthető hazánk, így többek között a Buszesz Csoport import-függősége, sőt, az élenjáró technológiák kiterjesztése régiós/európai üzleti lehetőségeket kínál.

 

 

A Food-Grade elsősorban az élelmiszeriparban (az ásványvíz kitermelés, palackozás és csomagolás, szénsavas és szénsavmentes ásványvíz, egyéb üdítőital stb.) keletkező PET műanyaghulladék, mint másodlagos nyersanyag újrahasznosításával foglalkozik majd. Az elképzelések szerint a kifejlesztett technológia képes bármilyen minőségű PET palack újrahasznosítására a mostani 30-35 százalék helyett 50 százalékban, majd 100 százalékban. Plutzer Tamás úgy fogalmazott, a technológiai fejlesztés célja a PET palackok ismételt feldolgozása (mérési technológiától függően 3-5-10-szer) újabb műanyag, úgynevezett virgin-technológia bevitele nélkül, valamint a PET palackon lévő egyéb csomagolóanyagok, mint a kupak és a címke hasznosítása. A kétszintes létesítményű karcagi bázis 2014 őszére épül fel, ahol, együttműködve a Budapesti Műszaki Egyetem polimertechnika tanszékének oktatóival, majd itt tanítják a jövő mérnökeinek a műanyag újrahasznosítás legmodernebb technológiáját.

 

Kezdetben a regranulátum-készítő üzem gépsorain évente 8 ezer tonna hulladékot kívánnak feldolgozni, illetve PET darálékot gyártani. A telepítendő technológiai sor 7 egységre csoportosítható, melyek összesen 29 gépberendezést tartalmaznak. A gépsor teljes kihasználása esetén óránként akár 1000 kilogramm PET darálék gyártható, ezzel a Food-Grade évente mintegy 9-10 ezer tonna hulladékot képes begyűjteni, majd feldolgozni.