fbpx

Mire érdemes odafigyelni csomagoló és anyagmozgató gépek vásárlása során?

Írta: Szerkesztőség - 2015 május 18.
Az ipar minden területén fontos szerepet játszanak a csomagoló és anyagmozgató gépek. Segítségükkel felgyorsíthatjuk a munkafolyamatokat és növelhetjük a terhek mozgatásának hatékonyságát. A csomagoló gépek körében – többek között – különböző adagolókat, palettázó gépeket találunk, míg az anyagmozgató gépek sorába tartoznak az emelőberendezések, daruk, forduló állomások, szállítószalagok, előtoló gépek, szállító kocsik vagy a villás targoncák. A modern üzemekben gyakran találkozunk a csomagolási és anyagmozgatási funkciókat egyesítő, komplex rendszerekkel, illetve automatizált raktárrendszerekkel. Az automatikus csomagolás magában foglalja például az automatikus kartondoboz-hajtogatást és feltöltést, címkézést, berakodást és a szállítást. A gyors és biztonságos csomagolás és anyagmozgatás kivitelezésére egyaránt alkalmazhatunk újonnan illetve használtan vásárolt gépeket. Új eszközt beszerezhetünk márkakereskedőtől vagy több gyártócéget képviselő vállalattól. Ha használt berendezés vásárlása mellett döntünk, az egyik lehetséges megoldás használt gépek és szerszámok vásárlása a Surplex oldalán vagy más hasonló honlapon.
Használt Manorga raktárfelület a Surplex-től
Használt Manorga raktárfelület a Surplex-től
A megfelelő eszköz kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe vennünk:
  • Mekkora a berendezés várható élettartama?
  • Kapható-e még alkatrész hozzá?
  • Van-e rá garancia?
  • Mennyire megbízható, terhelhető a gép?
  • Milyenek a műszaki jellemzői?
  • Vannak-e hozzá bővítési lehetőségek?
  • Mennyire magasak az üzemeltetési költségek?
  • Milyen üzemanyaggal működő gépre van szükségünk?
  • Beltéren vagy kültéren fogjuk használni az eszközt? Beltéren nem előnyös a dízel vagy a gázos berendezés, kültéren nem mindig alkalmasak az elektromos gépek.
  • Milyen terméket szeretnénk rakodni, csomagolni? Élelmiszer esetén például előnyösebbek az elektromos meghajtású berendezések.
Használt Translyft emelő asztal a Surplex-től
Használt Translyft emelő asztal a Surplex-től
Az új és a használt berendezés előnyei és hátrányai 
A fenti szempontok alapján mind az új, mind a használt eszköz vásárlásánál találunk előnyöket és hátrányokat:
  • Minden beszerzési döntés egyik alapvető kritériuma az ár. Ezek a berendezések újonnan meglehetősen sokba kerülnek, így költségkímélő megoldás egy használt gépet választani.

 

  • Egy használt darab esetében azonban magasabb javítási és karbantartási költségekkel kell számolnunk. Akkor lehet érdemes használt eszközt vásárolni, ha annak éves értékcsökkenési leírása és az éves szervizköltsége együttesen alacsonyabb összeget tesz ki, mint az új gép éves értékcsökkenési leírása.

 

  • Az új gépek általában modernebbek. Itt felmerül az a kérdés, hogy kihasználjuk-e az általuk nyújtott korszerű funkciókat. Érdemes pontosan meghatározni, mire szeretnénk használni az eszközt és ehhez konkrétan milyen műszaki paraméterek szükségesek. Előfordulhat, hogy egy használt gép megfelel az ellátandó feladatra.

 

  • Az új berendezések általában több funkciót kínálnak, kényelmesebb a használatuk. Itt figyelembe kell vennünk az üzem a adottságait és igényeit. Mérjük fel, milyen alapvető követelményeknek kell megfelelnie a gépnek. Csomagológépnél például fontos szempont, hogy szükséges-e dátumozás vagy nyomatpozicionálás.

 

  • Ha a használt gép is képes ellátni ezeket a feladatokat, érdemes ezt a költségkímélőmegoldást választani. Felesleges funkcióért nem szükséges fizetnünk. Azonban az iselőfordulhat, hogy használtan jobb műszaki jellemzőkkel rendelkező eszközt vásárolhatunkmeg ugyanannyiért. Ez a használt berendezés fontos előnye lehet.

 

  • Fontos szempont a berendezés fogyasztása is. Az új gépeké – hasonló teljesítmény mellett – általában alacsonyabb, mint a régieké. A számításokat hasonlóan kell elvégeznünk, mint a javítási-karbantartási költségnél: ha az értékcsökkenési leírás + üzemanyagköltség értéke alacsonyabb a régi eszköznél, mint az új esetében, érdemesebb lehet a használtat venni.
Használt automata raktár profiloknak a Surplex-től
Használt automata raktár profiloknak a Surplex-től
Mikor jó megoldás egy használt gép vásárlása?
Ha professzionális csomagoló és anyagmozgató technikára van szükségünk, használt és új berendezések egyre bővülő kínálatából válogathatunk. Amennyiben nem biztos egy új berendezés megtérülése, illetve alacsony a beruházási keret összege, jó megoldás lehet a céloknak megfelelő használt eszköz vásárlása. Minőségi, de kedvező árú megoldást jelentenek a vezető gyártók használt gépei. A BARGSTEDT, TRANSLYFT, BEVERPACK, TIMME, FANAIR MANORGA, COMARME, SCHMALZ termékeivel üzembiztos eszközökhöz jutunk kedvező áron. A használt gépek állapotfelmérését tapasztalt szakértők végzik pontosan definiált kritériumok alapján, így biztosított a megfelelő ár-érték arány. A berendezések ára azok állapotát és a piaci realitásokat tükrözi.
Használt Comarme csomagoló gép a Surplex-től
Használt Comarme csomagoló gép a Surplex-től