fbpx

Innováció a raktárban (is)

Írta: Szerkesztőség - 2015 május 22.
Előző lapszámunkban már összefoglaltuk a turnén szerzett tapasztalatainkat, összegeztük a hallottakat. Ezúttal nemcsak ismétlésként, sokkal inkább pontosításként szeretnénk felidézni az előadásokat.
Az innovatív raktári- és termelés-kiszolgáló rendszerek, a helytakarékos tárolási megoldások és eszközök, a gyors és a pontos kiszolgálás nélkülözhetetlen területei az intralogisztikai szolgáltatásoknak, amelyek alkalmazásával növelhető a vevő elégedettsége, illetve javítható a kiszolgálás színvonala.
Igényre szabott targoncaflottával
Az anyagmozgató eszközök legkedvezőbb működtetéséről és testre szabásáról a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. kiemelt ügyfelek menedzsere, Péterffy Gábor beszélt. Szolgáltatásuk sokszínű alkalmazását minden esetben helyszíni felmérések előzik meg, amely kiterjed például a meglévő flottaállomány teljesítményére (sok esetben a géphasználók nincsenek vele tisztában), átcsoportosíthatóságára. A felmérést javaslattétel követi. Az elemzéssel a minőségi kiszolgálás és a költségkeretek egymást keresztező pontjait jelölik ki – közösen a megbízóval –, meghatározzák a szükséges targoncák mennyiségét (a feleslegeseket kiszűrve), alkalmazhatóságát, illetve javaslatot tesznek a használt és az új gépek (esetleg bérlettel kiegészítve) összetételének kialakítására, hogy az anyagmozgatást végző gépek, jellemzően targoncák, mindig akkor álljanak rendelkezésre, amikor szükség van rájuk. A Linde tapasztalatai alapján egy igényre szabott targoncaflottával jelentős üzemeltetési megtakarítás érhető el, miközben gyorsabbá tehető a kamionok ki- és berakodása.
Hibanélküli leltározás
– Vállalatunk az IBCS Hungary Kft., az IBCS Group tagjaként többek között a raktári erőforrások hatékony felhasználására ajánl elektronikus rendszereket és eszközöket – vezette fel a cég tevékenységét Vadas György értékesítő. A tárgyi eszközök számbavétele, leltározása minden vállalkozás számára egy ismétlődő, kötelező feladat. A korábban papír alapon végzett leltározást gyorsíthatja meg, illetve teszi pontosabbá az elektronikus eszköznyilvántartás (a helyszínen végezhető, tetszőleges mobil adatgyűjtővel). A mobil terminálok és vonalkódok, RFID címkék használatával gyorsan és pontosan végezhető el a leltározás, melyekhez fotódokumentáció is készíthető.
Az IBCS által kínált egyik újdonságot, a hangvezérelt (Voice) árumozgatás és kiszedés eszközét, illetve az alkalmazás lényegét Horváth Tamás mutatta be. A mikrofonos fejhallgatót viselő árukiszedő munkatárs gyakorlatilag hiba nélkül komissiózik. Az árukiszedés teljesítménye, akár 30-40%-kal is megnőhet ezzel a megoldással.
Kihívás a raktározásban
? Raktározni, tárolni mindenki tud, de összhangot teremteni a komissiózás, a védelem és a költségek között már nagy kihívás ? mondta a BITO Raktártechnikai Kft. értékesítési ügyvezetője, Kovács Viktor. A 160 éves múltú BITO cég kezdetben fémmegmunkálással és szegecsek készítésével vált ismertté, ma polcok, állványok, tároló és szállító dobozok, raktártechnikai rendszerek alkotják a kínálatát. A BITO egyike a kevés end-to-end raktártechnikai berendezések gyártóinak, illetve a műanyag tároló ládákat, dobozokat, tálcákat, raklap konténereket készítő üzeme az egyik legmodernebb az iparágban. Kovács Viktor és Balog Ádám előadásában a hely és időtakarékos raktárberendezések előnyeit ecsetelve mutatták be többek között a széles területen használható BITO C-alkatrésztároló ládát. A BITOBOX termékcsalád tagjai közül kiemelkedik a hűtést igénylő termékek tárolására javasolt thermo láda, amely 12 órán át 2-8 Celsius fok hőmérséklet teremt az árunak. Legfeljebb 60 Celsius fokig mosható, könnyen tisztítható. Az SL típus raklap szélességű, de fél raklap alapterülete ellenére az egyedi sarokkialakításának köszönhetően akár 500 kilogramm is terhelhető, és egymásra rakva a legalsó konténer akár 1500 kilogramm terhet is elvisel.
Az XL motion típus lelke a bordázottság és a belső felületek párhuzamossága. Az egyedi módon bordázott dobozfenék kialakításnak és a görgő felület és a dobozfenék viszonyának köszönhetően az 53 literes doboz mozgatási zaja 65 dB alá csökken – tudtuk meg Balog Ádám, Budapestért és Kelet Magyarországért felelős raktártechnikai szaktanácsadótól.
A tervezéstől a forráskeresésig
A raktári- és termelés kiszolgáló rendszerek innovatív tervezési módszerét Simon László ecsetelte. Az ECO-LOG-ING mérnökiroda képviselője térben és időben ábrázolt logisztikai folyamatokkal igazolta, hogy miként növelhető egy meglévő raktár teljesítménye az anyagmozgató gépek útvonalainak az összehangolásával, esetleg a raktárterület kisebb-nagyobb átalakításával, bővítésével.
Ez utóbbi igények, miként a logisztikai tevékenységek korszerűsítése esetenként jelentős beruházást, befektetést igényel, amihez forrást keresnek a vállalkozások. A következő hét év pályázati lehetőségeiről Lőrincz Krisztián, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda igazgatója adott képet. A támogatások célja várhatóan a fenntartható, magas hozzáadott értékű termelés és a foglalkoztatás bővítésére épülő gazdasági növekedés elősegítése lesz.