fbpx

Bírság előtt automatikus tengely-és kerékterhelés ellenőrzés

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 03.

A Magyar Közúti Nonprofit Zrt. üzembe helyezte a hazánkban egyedülálló automatikusan működő tengelysúly mérő állomását az M30-as autópálya hejőkeresztúri pihenőjénél.

 

Az átadón Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, s a térség országgyűlési képviselője örvendetesnek tartotta, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. követi azt a kormányzati politikát, aminek célja a szolgáltató jellegű állam kiépítése.

A tehergépjármű-vezetők ezentúl a hatósági ellenőrzés előtt maguk is ellenőrizhetik járművük tengely- és kerékterhelését, valamint a terhelés esetleges aszimmetriáját: így ha bármelyik meghaladja a megengedettet, még az esetleges bírság kirovása előtt intézkedhetnek, tette hozzá a politikus.

Szilvai József Attila, a cég vezérigazgatója arról szólt, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. néhány évvel ezelőtt kísérleti út- és hídépítési programot hirdetett meg, aminek az egyik első eleme az automatikusan működő tengelysúly mérő állomás. Az új és innovatív beruházással a társaság célja olyan szolgáltatás bevezetése, ami segíti a nehézgépjárművel közlekedők jogkövető magatartását. Ezzel védik a burkolatokat, hiszen a megengedettnél nagyobb súllyal közlekedő tehergépjárművek gyorsabban teszik tönkre az utakat, olvasható az MTI hírében.

A társaság bízik abban, hogy az új automatikus tengelysúly mérő állomás elindításával hasznos, és a mindennapokban is könnyen használható szolgáltatást nyújt a nehézgépjárművel közlekedőknek, akik elektronikus úton néhány perc alatt kaphatnak visszajelzést arról, hogy szabályosan közlekednek-e.