fbpx

Te is veszed, ki is dobod, pedig rajtad múlik

Írta: Kohout Zoltán - 2019 május 13.

Fejenként 60-65 darabot veszünk egy évben – ha szelektíven gyűjtenénk, gazdasági és környezeti hasznot hajtanánk vele saját magunknak.

Új lendülettel kullogunk

Megújult lendülettel szelektálja a lakosság az italos kartondobozokat – véli az Italos Karton Szövetség (IKSZ), ami arra számít, hogy az értékes újrapapír alapanyagnak számító tejes- és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtése, az elmúlt évek stagnálása után idén eléri a 23%-ot. Igaz, ezzel is csak kullogunk a lengyelek és a főleg nyugat-európai országok után.

Idén már várhatóan 17,5 ezer tonna, azaz csaknem 600 millió darab tejes- és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba csak Magyarországon, és ennek csupán 20-22%-a kerül vissza a hulladékhasznosítás, újrafeldolgozás körébe. Pedig az italoskarton 5-6-szor is újrahasznosítható.

Szelektálj a túlélésért!

Nekünk, magyaroknak az is nagy eredmény lenne, ha elérnénk idén a 23%-os szelektív gyűjtés aránya. Parányit, de legalább javulna a művelt országokhoz viszonyított arány is: a csehek 25, a lengyelek 30, az angolok 40, a németek 76(!), így a nyugat-európai országok átlagban csaknem 50%-át szelektíven dobják el és újrahasznosítják az italoskartonoknak. Mi a lengyeleket 2025-re tervezzük elérni…

„Az élelmiszerek CO2-lábnyomának 7-8%-át a csomagolás teszi ki, ezért a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás a lakosság egyik legfontosabb eszköze és lehetősége bolygónk ökológiai egyensúlyának védelmére. Minden egyes hektár erdő megmentésének rendkívül nagy jelentősége van. Egy hektár ötvenéves bükkerdő fái például évente 12 tonna CO2-t kötnek meg” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

(forrás: IKSZ)