fbpx

Újrahasznosított palackokból készült dobogóra állnak az olimpikonok

Írta: Csomor Zsolt - 2020 október 29.

A 2021-re halasztott tokiói olimpia és paralimpia szervezői bejelentették, hogy elegendő műanyag palackot gyűjtöttek össze, hogy azok újrahasznosításából készítsék el a dobogókat az éremátadásokhoz.

 

olimpiai dobogó újrahasznosítással

 

A szervezők azt remélik az ötlettől, hogy ezzel is hozzájárulnak az ötkarikás játékok fenntartható lebonyolításához. A klímaszakértők ugyanis a sportrendezvényeket illetően is felhívták a figyelmet a környezetvédelmi szempontok fontosságára

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz beszámolója szerint a műanyagok újrahasznosítására vonatkozó programot tavaly júniusban indították el, s Tokió lakosait kérték fel arra, hogy a használt palackokat gyűjtsék össze. Ezen kívül nagykereskedések és 113 japán iskola, valamint az olimpia egyik szponzora, a P&G Group is hozzájárult a gyűjtéshez, olvasható a Világgazdaság oldalán. A kampány már márciusban elérte a kitűzött célt, de a koronavírus-járvány miatt abban a hónapban született meg a döntés a játékok 2021-re halasztásáról.

Az olimpiák és a paralimpiák történetében ez az első alkalom, hogy ilyen gyűjtéssel és ezen a módon gyártják a dobogókat.

Kép forrása: Rappler