fbpx

Az Omron a Q2V kompakt frekvenciaváltóval bővíti a Q2 termékcsaládot

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 30.

Az Omron új Q2V kompakt frekvenciaváltója stresszmentes motorvezérlést kínál csupán egyetlen frekvenciaváltóval bármilyen motortípushoz az indukciós (IM) motoroktól az állandó mágneses (PM) motorokon át a szinkron reluktancia (SynRM) motorokig. A váltakozó áramú motorok (AC) tápfeszültség frekvenciájának változtatásához és vezérléséhez frekvenciaváltóra van szükség, így szabályozható a szivattyúk, ventilátorok és más ipari gépek fordulatszáma és gyorsulása. A Q2V frekvenciaváltók telepítése rendkívül egyszerű, robusztus kialakításuknak köszönhetően pedig 10 éven át nem igényelnek karbantartást.

Egyszerű telepítés és beállítás

A Q2V tervezésekor elsődleges szempont volt a lehető legegyszerűbb üzembehelyezés: minden bemenet és kimenet gyorscsatlakozókkal telepíthető, a beépített elektromágneses (EMC) szűrőnek, a biztonsági leállítási funkciónak (STO) és a féktranzisztornak köszönhetően ráadásul a hardver igény is lecsökken. A kevesebb vezetékezés pedig egyet jelent a költséghatékonysággal. A paraméter-beállítások elvégzésében egy intelligens alkalmazásbeállító is segíti a felhasználókat.

Sokoldalú alkalmazhatóság

Amellett, hogy számos különféle típusú AC motort képes kezelni, a Q2V két névleges teljesítménnyel is használható: egy a nehéz üzemű igénybevételt és egy a normál igénybevételt jelentő alkalmazásokhoz. Ez rugalmas alkalmazhatóságot eredményez, lehetővé téve, hogy ugyanazt a típusú frekvenciaváltót használják a különféle névleges teljesítményű motorok meghajtására a terhelési jellemzők függvényében. Még sokoldalúbbá teszi, hogy a felhasználók alkalmazásvarázslók segítségével igazíthatják a frekvenciaváltót a speciális követelményekhez, az intelligens alkalmazásbeállító pedig végigvezeti őket a paraméter-beállításokon. A grafikus fejlesztőeszközökkel lehetőség nyílik saját programok fejlesztésére így a felhalmozott szakmai tudás védett maradhat.

Kevesebb állásidő

A robusztus Q2V jobban ellenáll a pornak és a páratartalomnak, hiszen megerősített lakkozással látták el, és 10 évig üzemeltethető akár 50 °C-os hőmérsékletig anélkül, hogy karbantartást igényelne. Az eszközszintű adatrögzítésnek köszönhetően a felhasználók megelőzhetik az esetleges meghibásodásokat és a nem tervezett állásidőket. A Q2V képes nyomon követni és rögzíteni az adatokat egy helyi SD-kártyára vagy Omron NX/NJ vezérlők segítségével továbbítani őket a kívánt informatikai rendszerekbe.

Még nagyobb energiahatékonyság

A gyártók számára fontos, hogy az összes gyártási folyamat minden alkotóeleménél biztosítsák a maximális energiahatékonyságot. Az olyan speciális motorvezérlő módszereknek köszönhetően, mint a szivattyúkhoz és ventilátorokhoz használatos EZ Vector, a Q2V képes a motorok lehető leghatékonyabb vezérlésére. Korszerű motorvezérlő algoritmusai akár 6%-kal növelhetik a hatékonyságot aszinkron motorok és 2%-kal az állandó mágneses motorok esetében a hagyományos vezérlőkkel összehasonlítva. A Q2V további célzott energiatakarékossági funkciókat is biztosít a változó vagy alacsonyabb nyomatékjellemzővel rendelkező terhelések esetén. Ilyen esetekben automatikusan optimalizálja az energiafelhasználást, akár 50%-os energiamegtakarításig.