fbpx

Műnapraforgók a napenergia betakarításához

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 09.

A reszponzív és intelligens anyagok területén a természetből gyakran merít ihletet a tudomány: úgy tűnik, jól is teszi.

A jövőben automatikusan a fény felé forduló kicsi, mesterséges napraforgók lephetik el a napelemeket. A SunBOT nevű műnövényeket egy fényre reagáló anyagból készült szár, valamint egy, a szokványos napelemekben felhasznált, fényelnyelő anyagból készült energia-betakarító „virágzat” alkotja.

A SunBOT-ok szélessége nem haladja meg az 1 millimétert, olvasható a New Scientist és a GyártásTrend oldalán. Fénynek kitéve a SunBOT szára felmelegszik és összehúzódik. Emiatt a szerkezet része meggörbül, és a mesterséges virágzatot a fény felé fordítja. Amikor a SunBOT az optimális helyzetbe igazította a virágzatát, az elhajlás folyamata megszakad, mert a szerkezet felépítése miatt ekkorra a szár árnyékba kerül és lehűl, az összehúzódásának folyamata pedig leáll.

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i kampuszán egy Ximin He nevű tudós és kollégái egy napelemen először hajlékony szárral ellátott, majd az azt nélkülöző SunBOT-okkal tesztelték a technológiát. A kutatók az előbbi esetben 400 százalékkal több napenergiát tudtak „leszüretelni”.