fbpx

Ettől a robottól nem kell tartani

Írta: Kohout Zoltán - 2019 december 18.

Miközben a fejlett európai ipari országok egyre égetőbb munkaerő-utánpótlási problémákkal küszködnek, mindinkább előtérbe kerül az emberrel együttműködő, annak munkáját könnyítő, segítő, részben helyettesítő – az úgynevezett együttműködő, azaz kooperatív robotok alkalmazása.

Segít, ügyes, partneri

A cobotok elsősorban olyan munkahelyeken és -fázisokban jelentenek hatalmas előnyt, ahol logisztikai, programozási vagy környezeti okokból indokolt a bevetésük. Ilyenek például a szűk, veszélyes vagy „csak” az emberi egészségre ártalmas viszonyok között végzett munkafolyamatok, vagy a nagy ismétlési számmal végzett tevékenységek.

Mivel a cobotok hatékonyabban és az értékes emberi munkaerőt kímélő módon végzik a dolgukat, az alkalmazásuk nemcsak konkrétan a bekerülési költség és a megtakarított munkabér arányában térülnek meg. A munkavállalókra gyakorolt kedvező hatás, a megnőtt hatékonyság és gyártási stabilitás mellett még az is szerepel a megtérülés összképében, hogy a cobotok nagy hányada könnyen programozható, azaz áthidalhatóak a drága és hosszadalmas képzések/programozások.

Nem árt a munkaerőpiacnak

Szintén komoly előny a cobotok – illetve általánosságban a robotikai megoldások – alkalmazásában, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem teszik feleslegessé az emberi munkaerőt. Világszerte tapasztalt tény, hogy a robotikában, robotalkalmazásban legelöl járó államokban a legalacsonyabb a munkanélküliség, illetve az is tény, hogy egy robotikai fejlesztés új, további emberi munkaerőt igényel – igaz, esetleg a korábbitól jelentősen eltérő, magasabb képzettséget, szakmai jártasságot követelő módon.

A további részleteket olvassa el a Transpack február végén megjelenő számában!