fbpx

pacprocess MEA – Kairó

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 24.

A pacprocess MEA 2019. decemberétől évente kerül megrendezésre Kairóban

A Messe Düsseldorf Interpack Alliance szövetsége, az új, pacprocess MEA elnevezésű kiállítással a Közel-Kelet-Afrika (MEA) régióban is képviselteti magát. A debütáló rendezvényt 2019. december 9-11-e között rendezték Kairóban, az Egyiptomi Nemzetközi Kiállítási Központban, egyidejűleg a régió vezető élelmiszeripari vásárával, a FoodAfrica kiállítással.

A pacprocess MEA kiállítás – melyen már az első alkalommal is Egyiptom több mint 70 nagyobb csomagolóipari cégén kívül, 27 ország közel 350 vállalata vett részt –, az Interpack Alliance nyolc fő célcsoportját célozta meg: ételek, italok, gyógyszerek, kozmetikumok, édességek és pékáruk, nem élelmiszeripari és ipari termékek, a teljes értékláncban, így a csomagolóeszközök, csomagolóanyagok, és a kapcsolódó gyártási technológia szállítói is célcsoportjába tartoztak. De az újrahasznosítás és a környezetvédelmi technológiák is hangsúlyosan jelentek meg a rendezvényen.

Egy egész régió belépési piaca

A MEA vagy MENA-régiót és az egyiptomi piacot – különböző nemzetközi csoportok és például a német fejlesztési politika is – dinamikusnak és rendkívül vonzónak tekintik. Ez a még mindig fiatal demokrácia kaput kínál az afrikai világhoz, mivel kiterjedt szabadkereskedelmi megállapodásokat tart fenn a régió többi államával. De önmagában az egyiptomi belföldi piac is vonzó: az országban az élelmezésre és italra fordított kiadások hozzávetőleg 60%-kal növekednek 2013. és 2020. között. A gyógyszeripari szegmensben Egyiptom a régió legnagyobb gyártói és legfontosabb értékesítési piacai közé tartozik. A növekedés, becslések szerint 2020-ra eléri a 8%-ot. A csomagolási ágazat mintegy 35%kal bővült 2015 és 2019 között. Ennek a fejlődésnek a mozgatórugója egy fiatal, növekvő népesség, emelkedő iskolai végzettséggel és jövedelemmel.

Konferenciák, kísérőrendezvények

Az Interpack Alliance tagjaként a packprocess MEA bemutatta a látogatóknak az innovációs park és a SAVE FOOD kezdeményezéseket – utóbbi az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO), az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának (ENSZ Környezetvédelmi Programja) és a Messe Düsseldorf közös projektje, amelynek célja a nemzetközi élelmiszer-veszteségek és -hulladék csökkentése. A terv szerint a kezdeményezést Egyiptomban a pacprocess MEA útján ismertetik meg szélesebb körben, hiszen különösen az afrikai kontinens szenved az élelmiszerveszteség nagy százalékától – gyakran a feldolgozási technológiák és a romlandó betakarított termékek megfelelő csomagolásának hiánya miatt.

De olyan témákban is érdekfeszítő konferenciák, workshopok zajlottak a kiállítás égisze alatt, mint:

• A fenntartható csomagolás és körkörös gazdaság – „A körkörös gazdaság felé a MENA régióban és Afrikában” címmel

• A csomagolás szerepe az FMCG iparban

• Afrikai „útiterv” – az afrikai kontinentális szabadkereskedelmi megállapodás

A számos országból összesereglett újságíróknak pedig bemutatták a 2020. május 7 és 13. között Düsseldorfban megrendezendő Interpack 2020 szakvásár újdonságait, a megújult pavilonoktól az érdekfeszítő kísérőrendezvények sorozatáig. Bernd Jablonowski, a Messe Düsseldorf Processing and Packaging Global Portoflio igazgatója prezentációja során elmondta: az Interpack egy megkerülhetetlen rendezvény az élelmiszerek, italok, édességek, sütőipari, gyógyszerészeti, kozmetikai, nem élelmiszer- és ipari termékek ágazatai számára. A világon egyetlen másik vásár nem képviseli úgy a teljes kínálatot és értékláncot, mint az Interpack. A csomagolóipar pedig semmilyen más vásáron sem biztosítja a valamennyi iparág számára testreszabott megoldásokat, alapanyagokat és innovatív dizájnt.

Az Interpack 2020 szakvásár és annak mintegy 60 országból érkező 3000 kiállítója lefoglalja a Düsseldorfi Vásárváros teljes területét, 18 pavilont, kiegészülve a 10. és 16. pavilonok között egy hatalmas rendezvénysátorral, mely otthont ad majd a „components – special trade fair by interpack” különbemutatónak.

Új struktúrát hoztak létre a hatékonyabb vásárlátogatásra, hogy a látogatók könnyebben, gyorsabban elérjék az őket érdeklő termékcsoportokat, így például a gyógyszerek és kozmetikumok csomagolására szolgáló folyamatok és gépek szállítóit a 15-17. pavilonokban, míg a címkézési és azonosítási technológiák, a csomagolóanyagok gyártásának és az integrált csomagolás-nyomtatás területének gyártóit, és újdonságait a 8a és a 8b csarnokokban találják majd meg.

Bemutatásra került az új 1. pavilon és az Eingang Süd

Az 1. és 2. pavilonokat, amelyeket az 1970-es években építettek – nem sokkal a 2017. évi Interpack után bontották le, hogy helyet teremtsen a Messe Düsseldorf építészeti zászlóshajója számára. A „Neue Messe Süd” otthona az új 1. pavilon és az előtte lévő előcsarnok bejárati területe, amely egy 17 méter magas, áttetsző üvegszálas és integrált LED-es világítással rendelkező borítással készült. Bemutatja a korszerű építészetet és technológiát, valamint körülbelül 500 négyzetméter további helyet biztosítja a kiállítók számára az Interpack 2020 szakvásáron. Az épületben hat konferenciaterem is található és közvetlenül kapcsolódik a CCD Süd Kongresszusi Központhoz.

Speciális témák az Interpack 2020 szakvásáron

A fenntarthatóság olyan téma, amely évek óta alakítja az iparágat, és amely a közelmúltban heves viták tárgyává vált, különösen a műanyag csomagolásokról folytatott polémia eredményeként. Az új „Élet csomagolás nélkül?” konferencia május 12-én a CCD Süd rendezvényközpontban különféle aspektusokból vizsgálja a csomagolás, a fenntarthatóság és a környezet vitatott kérdését, hogy mind a kritikusok, mind a támogatók véleményt mondhassanak, és megvizsgálhassák, mi alapvető és mi elkerülhető. Az esemény a fenntarthatóságra és a környezeti hatásokra, a higiéniára és az élelmiszer-pazarlás csökkentésére összpontosít. Új lendületet kapva rendezik meg a SAVE FOOD konferenciát, az Interpack vásárok során először a témát kiviszik Düsseldorf városába, különféle kampányokkal, amelyek célja az élelmiszerveszteség és a hulladék csökkentése, és ennek megfelelően a közönség közvetlen bevonása.

A Startup Week első alkalommal egyidejűleg kerül megrendezésre a városban az Interpack szakvásárral – ez egy olyan esemény, amely innovatív vállalkozásokat, szolgáltatásokat és jövőbeli termékeket mutat be, összesen mintegy 150 rendezvényre, workshopra kerül sor Düsseldorfban, különböző helyszíneken.

Az Interpack 2020 szakvásár május 7-13. között Düsseldorfban, míg a következő packprocess MEA kiállítás 2020. december 17-19. között várja újra a látogatókat Kairóban.

(Köszönetet mondunk a Messe Düsseldorf vásártársaságnak és magyarországi képviseletének, a BD-Expo Kft-nek, a lehetőségért, hogy a helyszínről informálhatjuk olvasóinkat.)

Csaba László