fbpx

Távérzékelők feltöltése drónnal

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 22.

Egy nemzetközi tudóscsapat arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi módszereknél sokkal kényelmesebben is megoldható a nagy területen szétszórt távérzékelők energiaállátása.

Ugyan a távérzékelők az adatgyűjtésre kiválóan alkalmasak, ha nagy területen és elszórtan sok található belőlük, az energiaállátásuk sok vesződséggel jár. Egy nemzetközi tudóscsapat egy ideje már felismerte a problémát, és azon kezdtek gondolkozni, hogyan lehetne legkevésbé fárasztó módon feltölteni a szenzorokat.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy drónok közvetítésével akár rádiófrekvenciás hullámokon keresztül is feltölthetők árammal az eszközök. Az elgondolás szerint, miután az érzékelők antennákkal befogják ezeket a jeleket, egy egyenirányítóhoz vezényelve elektromossággá alakítják őket. Ezzel az árammal feltölthetők a szerkezetek, olvasható az IEEE Spectrum oldalán és a GyártásTrend fordításában. A drón által kibocsátott modulált jelbe kódolt címmel ráadásul a többi közül egy szenzort kiemelve is aktiválni lehet. Az üzembehelyezés maximum 27,5, a töltés pedig maximum 1,2 méter távolságból hajtható végre.

A tudósok állítása szerint alapvetően mezőgazdasági célra fejlesztették ki a technológiát, de a rendszer bárhol hatékonyan alkalmazható, ahol nehezen hozzáférhető helyen kell érzékelőket működtetni.