fbpx

Ma csomagolás, holnap nyersanyag, holnapután ismét csomagolás

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 09.

A körforgásos hulladékgazdálkodás ötlete egyszerű, de a megvalósítás korántsem problémamentes. A termelés növekedése a hulladék mennyiségének gyarapodásával jár, amely nemcsak a források fogyásához, a környezetterhelés növekedéséhez vezet, hanem már gátja a további gazdasági prosperitásnak.

Tisztább hulladékot!

A csomagolásból használat után rögtön hulladék lesz, a csomagolási hulladék viszont értéket képvisel, amelyet hasznosítani kell. Ezért a hulladékgazdálkodás is kiemelten kezeli a csomagolási hulladékokat, különösen a műanyagokat. Hogy miért figyelünk fokozottan a műanyagokra? A csomagolások 60%-a műanyag, és a teljes műanyaggyártás kb. egyharmadából csomagolás lesz, amely megbízható védelmet biztosít a termékek számára. A kiváló anyag sokféle előnye ellenére egy ideje nemkívánatos lett. Az tény, hogy a műanyag csomagolások pazarló használatát korlátozni kell, újrahasznosításukat pedig támogatni. A design kialakításánál manapság egy nagyon fontos szempont került előtérbe, a csomagolásokat úgy kell tervezni, hogy használat után újrafeldolgozásra, reciklálásra alkalmasak legyenek. Nagy az igény az értékes műanyag másodnyersanyag iránt, amelynek fő forrása a lakossági szelektív gyűjtésből származó műanyag csomagolási hulladék. A műanyag-feldolgozók szeretnének értékes reciklátumot előállítani, amely alig különbözik a tiszta anyagtól. Minél tisztább a műanyag hulladék, annál könnyebben lehet jó minőségű reciklátumot előállítani. Az újrahasznosított másodlagos nyersanyag nagy része jelenleg nem alkalmas csomagolások gyártására, de már vannak úttörő próbálkozások e területen. Ha a reciklátumból csomagolás készül, akkor annak további szigorú követelményeknek kell megfelelnie. Hogy a körforgás működjön, sok tényezőnek kell teljesülnie: alapvető a gyűjtőrendszer megléte és a megfelelően nagy mennyiség, hogy gazdaságosan lehessen végezni az újrafeldolgozást.

Technológia

Olyan technológiára van szükség, amely a válogatást, darálást, tisztítást, extrudálást elvégzi. A különböző műanyagok számára elkülönített elválasztó rendszer az ideális, mert az elválasztás sok víz- és energia-felhasználással jár. Először durva aprítást kell végezni, majd finomabb darálást, ezután mosást, a zavaró anyagok eltávolítása úsztatással történik a sűrűségkülönbség elve alapján. Ezt követően mechanikai és termikus szárítás következik, majd az extrúderben a műanyag ömledékből vákuummal eltávolítják a gázokat, szűrés után már lehet granulálni, és a végeredmény a regranulátum. A különböző műanyag-frakciók elválasztására azért van szükség, mert a keverékből nem lesz homogén az ömledék, és nem lehet jó minőségű regranulátumot gyártani.

A reciklálást nehezítő tényezők

Fekete flakonból nem lehet átlátszó regranulátumot készíteni. Többször is válogatni kell, mivel a fekete és sötét felületek az optikai válogatásnál elnyelik a fényt. A színezékek és nyomdafestékek is problémát jelentenek a reciklált anyag minősége szempontjából, mivel ezeket a hagyományos feldolgozási technikával nem lehet eltávolítani.

A társított anyagok reciklálásánál a hasznosítható anyaghányadnak legalább 90%-nak kell lenni. A töltőanyagok (mint pl. a kréta) a csomagolás sűrűségét megváltoztatják, így a sűrűség különbségen alapuló elválasztásnál jelentenek problémát.


100% rPET ásványvizes flakon

A csomagolások nem tökéletes kiürítése a regranulátumnál kellemetlen szagot eredményez, a plusz tisztítás ráfordítás magasabb költséggel jár.

A reciklátumok tulajdonságai

A reciklátumok gyengébb barrier tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a tiszta anyag, vagyis nagyobb oxigén-, vízgőz-, széndioxid-, aroma-áteresztésük. Minden alkalmazási területen mérlegelni kell az anyag hatékonyságot, a költségeket és a szükséges csomagolási megoldás komplexitását.

A minőség és az ár összefüggése

Az ár alacsonyabb, ha a reciklátum minőségileg nem egyenértékű a tiszta anyaggal. Ahhoz, hogy minőségileg értékesebb reciklátumot kapjunk, további folyamatokat kell elvégezni, amelyek növelik az árat. A prémium reciklátumok gyakran drágábbak, mint a tiszta anyag. A műanyag reciklátumok helyzete javulni fog, ha lesznek minőségi szabványok és az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő reciklátumok engedélyeztetése gyorsabb lesz. A fogyasztók elfogadják a műanyag reciklátumokat és a használatukkal járó kompromisszumokat, mint pl. a szürkés szín.

Példák a reciklátumok alkalmazására

A Mondi és a Werner & Mertz közel 3 éves fejlesztőmunkájának eredménye a 100% LDPE-reciklátumból készült nyomatlan állótasak. A tasakon lévő címke lehúzható, vagyis könynyen leválasztható a tasakról és a címke is reciklálható. A kiöntő is PE, a teljes csomagolás egynemű.

A Vöslauer teljes szortimentjéhez rPET flakont alkalmaz és tervezi, hogy a jövőben minden fóliát, címkét, italosrekeszt reciklált anyagból fog gyártani. A Senses tusfürdő Syntalen márkanevű anyaga 100% HDPE-reciklátum. Az anyag szagsemleges, és nem tartalmaz semmilyen káros szennyeződést. A Der Grüne Punkt az Erema recikláló berendezésén gyártja az anyagot, speciális előkészítő technika szükséges a tisztításhoz, hogy az élelmiszer- és kozmetikai ipari alkalmasság teljesüljön.

Az APK a műanyag reciklálás specialistája és a nyomdafestékgyártó Siegwerk tovább optimalizálta a műanyag csomagolások reciklálhatóságát. Az APK Newcycling oldószerbázisú módszerével az értékes műanyagot a műanyag-keverékekből és társított rendszerekből is ki lehet választani, míg ez a hagyományos reciklálással nem megoldható. A nyomdafestékek eltávolítását kooperációban oldották meg.


100% reciklálható állótasak lehúzható címkével


Reciklátumból készült tusfürdőflakon


Nyomdafesték pigmentek

Kiss Rozália