fbpx

Díjazták a helyes kézmosásra tanító VR applikációt

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 17.

A Tork VR Clean Hands, az egészségügyi dolgozók számára kifejlesztett kézhigiéniai tréning applikációja lett az  Interclean Innovation Awards termékek/szolgáltatások kategóriájának nyertese.

Kép forrása: Tork

Az Interclean a tisztítóipar egyik vezető vására, ami 4 kategóriában díjazta a leginnovatívabb egészségügyi és higiéniai fejlesztéseket. A díjazott VR applikáció lehetővé teszi a felhasználónak a WHO „a kézhigiénia 5 momentuma” egészségügyi kézhigiénés protokoll előírásainak gyakorlását valódi élethelyzeteken keresztül, ezzel fokozva az életeket is mentő kézhigiéniai szabályok betartását az egészségügyi intézményekben.

A kórházak 5-10 százalékát érintik az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (HAI), amelyek évente mintegy 136 ezer halálesetet okoznak Európában és Észak-Amerikában.

A Tork VR Clean Hands tréning applikációt az egészségügyben dolgozó szakemberek mindennapos kihívásaihoz igazítva fejlesztették, olvasható a Tork közleményében. A Tork korábbi kutatása megállapította, hogy az egészségügyi szakemberek 80 százaléka szeretne javítani a kézhigiénia szabályok betartásán. A kézhigiénés képzés hagyományos formáit azonban gyakran nem találták elég inspirálónak.

A zsűrit lenyűgözte ez a kézhigiénia betartását az egészségügy területén segítő felhasználóbarát módszer. Valódi újításnak számít a helyszíni tréning folyamatos hozzáférhetőségének biztosítása a sztenderdek javítása érdekében. A virtuális valóság alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy viselkedésváltozást érjünk el szórakoztató és vonzó módon. Ez egy tökéletes megoldás arra, hogy kielégítse a helyes kézhigiénia oktatására irányuló jól ismert igényt világszerte, nyilatkozta Ronald Bruins, a zsűri tagja.