fbpx

Drasztikusan csökkentené a műanyaghulladék mennyiségét Thaiföld

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 03.

A környezeti katasztrófával fenyegető helyzet miatt Thaiföld még ebben az évben készült kivezetni az egyszer használatos műanyagot. Ehelyett tovább romlott a helyzet, mivel a koronavírus-járvány miatt nagymértékben nőtt az online kereskedelem és az ételkiszállítás.

A délkelet-ázsiai országok számítanak a tengerbe kerülő műanyag legfőbb forrásának, Thaiföld pedig egyike az öt legnagyobb szennyezőnek. A problémáért részben az elégtelen hulladékfeldolgozó rendszer felelős, ami képtelen lépést tartani a növekvő termeléssel és fogyasztással, írja a Deutsche Welle.

Az eleve súlyos helyzet tovább romlott, amikor az ország megkísérelt a szemétbizniszben a 2018-ban műanyagstopot hirdető Kína helyébe lépni. A gyakran csak névleg újrahasznosítható, ráadásul szennyezett szállítmányok az egyre terebélyesedő szeméttelepeken vagy az utcákon és a folyókban kötnek ki.

A környezeti katasztrófával fenyegető hulladékkérdést a kormány határozott lépésekkel igyekszik megoldani. 2030-ra teljesen kivezetnék a műanyagot, ennek érdekében az egyszer használatos műanyagok betiltásával már ebben az évben 30 százalékkal csökkentették volna a műanyagszemét mennyiségét. Ehelyett a műanyaghulladék mennyisége a 2019-es napi 2120 tonnáról áprilisra napi 3440 tonnára nőtt.

A növekedés legfőképp az ételkiszállításhoz kapcsolódó egyszer használatos eszközökre vezethető vissza, ami akár ötszörösére is nőtt, olvasható a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány fordításában. A folyamat más országokban is hasonlóan alakult, csakhogy ott a fejlettebb hulladékkezelési rendszerek meg tudtak birkózni a többlettel.