fbpx

A nagy kőolajkészlet miatt olcsó műanyag lepheti el a bolygót

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 06.

Hatalmas túlkínálat alakulhat ki a műanyagtermékekből a világon, ugyanis rengeteg petrolkémiai üzem épül főleg Ázsiában: már a koronavírus válság kirobbanása előtt is nyomás alá kerültek az árrések.

A koronavírus válság előtt az energiatársaságok nagy téttel fogadtak arra, hogy a petrolkémiai beruházások a jövőben jelentősen kárpótolják őket az esetlegesen csökkenő motorüzemanyag kereslete miatt. Az elmúlt időszakban valóban megnőtt néhány műanyag termék kereslete – mint az étel elviteléhez használt dobozoké – azonban elemzők szerint ez a hatás csak időleges lehet.

Egyrészt már a koronavírus-válság sem tett jót a műanyagkeresletnek – ami erősen korrelál a gazdaságok teljesítményeivel – másrészt az egyszer használatos műanyagok betiltása is egyre népszerűbb a világon. Hazánkban is a napokban nyújtották be újra az erről szóló törvénytervezetet. A Dow áprilisban az amerikai polietilén gyárát állította le, mely a műanyagból készült tasakok és palackok alapanyagát szolgáltatják.

Azonban az elkövetkező 5 évben a Wood Mackenzie szerint 176 új petrolkémiai üzem épülhet, aminek 80 százaléka Ázsiában valósulhat meg. Ezek közül már rengeteg projekt vagy a tervezés utolsó stádiumában van, vagy már elkezdődtek az építkezések, így komoly veszteség nélkül már nem lehetne leállítani a projekteket, olvasható a Portfolio oldalán.

A Wood Mackenzie elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy már a válság kirobbanása előtt túlkínálat mutatkozott jó pár petrolkémiai értékláncon. Ráadásul a termelői kapacitások csökkenése még igen messze lehet az időben, mely nyomás alá helyezheti a műanyagárakat.

A járvány hatására jónéhány műanyagtermelő mentőcsomagot kért az államtól a fennmaradása érdekében. Emellett az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos tiltások ellen is elindult a lobbi azzal az indokkal, hogy higiénikusabbak egy járványügyi helyzetben a többször felhasználható társaikkal szemben. Ezt cáfolandó egy orvosi folyóiratban megjelent tanulmány, miszerint a műanyagon a koronavírus még 72 óra múlva is kimutatható volt. A kartonon és a rézen csupán 24 órán belül voltak a vírusok megtalálhatóak.

Mivel az egyszer használatos műanyagárak historikus viszonylatban is rekord alacsonyak, a környezetvédők attól tartanak, hogy eláraszthatja a világot az olcsó műanyag. Ezzel is helyet találhat a nagy mennyiségben felhalmozott kőolaj- és gázkészletek, ami következtében rengeteg műanyagszemét keletkezhet.